Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Након санације објекта Дома здравља значајне уштеде

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић посјетила је данас општину Пале, гдје је и одржан састанак са начелником општине Бошком Југовићем.

Голићева је заједно са начелником општине Пале обишла Дом здравља у овој општини, у којој се тренутно, у оквиру пројекта Енергетска ефикасност у Републици Српској, који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, изводе радови на енергетској санацији објекта.

„Драго ми је што сам данас поново овдје, оно што је обећано то се и реализује. Овом санацијом трошкови ће бити знатно нижи него прије овог пројекта. Задовољство ми је истаћи да овај пројекат који се управо ради износи преко 650 000КМ. Након завршетак радова на Дому здравља у плану имамо и санацију Матичне библиотеке у Источном Новом Сарајеву. Морамо да заштитимо живот и здравље запослених и свих оних који посјећују Дом здравља. Влада Републике Српске је до сада уложила преко 150 милона КМ рачунајући и инвестиције на планини Јахорини. Добра синергија и добар однос локалне власти са Владом Републике Српске резултира са много добрих пројеката,“ изјавила је Сребренка Голић.

Додала је да је у разговору са начелником општине Пале чула његову визију и будуће пројекте које намјерава имплементирати.

“Имаће подршку Владе Републике Српске као и подршку Владе Србије. Свака нова инвестиција доводи до ангажовања разних дјелатности. Општина Пале ће у сарадањи са Владом Републике Српске добити још један замајац у наредном периоду”, додала је Голићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је ово само један дио помоћи Владе Републике Српске актуелним пројектима.


„Ми смо на сличан начин реализовали и пројекат енергетске ефикасности ОШ “Пале” и Средњошколског центра. Влада Републике Српске и ресорно министарство је захваљујући кредитним аранжманима добило доста грантова и те грантове пласирамо за уштеду енергије. Ово је само један у низу пројеката, наш циљ је велика активност за измјештање и изградњу нове топлане”, изјавио је Бошко Југовић

Директор Дома здравља, Иван Шарац, подсјетио је да је објекат био “у јако ерозивном стању”.

“Овим пројектом смо се утоплили, смањићемо трошкове, нашим пацијентима ће бити удобније. Од 1976. године, када је овај Дом здравља и направљен, до данас нико није преузео ништа по овом питању. Дом здравља смо затекли у јако лошем стању и неозбиљном финансијском стању, дуг је био преко два милиона ковертибилних марака и свакодневно нам пристижу фактуре. Имамо велике трошкове али на овај начин ћемо бар трошкове гријања значајно смањити. Мјесечни трошкови гријања су били преко 4 000 КМ, а након санације се надамо да ће се трошкови смањити минимално за 14 000 КМ на годишњем нивоу“, рекао је Шарац.

Filter 2019