Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /latinica

Pale: Za vikend besplatna posjeta pećini Orlovača, pa njeno zatvaranje do proljeća

Izvor: Srna

Zatvaranje turističke sezone u Spomeniku prirode “Pećina Orlovača” kod Sumbolovca, opština Pale, biće organizovano u subotu, 31. i nedjelju, 1. novembra, kada će svim posjetiocima biti omogućeno da uživaju u dvodnevnoj besplatnoj posjeti ovoj prirodnoj atrakciji.

Stručni saradnik za prirodna i kultura dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je Srni da će omogućiti svim posjetiocima da isprobaju avanturističke sadržaje u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije.

“Svi sadržaji uključuju obilazak avanturističkog dijela pećine uz pomoć odgovarajuće opreme, penjanje i spuštanje niz stijene Orlovače, šetnju stazom zdravlja dugom oko pet kilometara na lakši i teži način, kao i penjanje adrenalinskom stazom brda Orlovače na vidikovace”, istakao je Samardžić.

Prema njegovim riječima, posjetiocima će biti dostupan i obilazak pećine “Izvor Mokranjske Miljacke”, koja će prvi put biti otvorena za posjetioce i predstavlja atrakciju jer se na raspolaganju nalazi jezero koje treba preći čamcem da bi se došlo do suvih kanala pećine.

On je dodao da je obavezna prijava putem mejla mladenorlovaca@gmail.com ili na broj telefona 065/992-808.

“U toku pandemije virusa korona posjetio nas je veliki broj turista iz Republike Srpske i BiH, što je nama u jednu ruku i odgovaralo. Iz tog razloga se trudimo da našu ponudu proširujemo”, naglasio je Samardžić.

Zatvaranje turističke sezone organizuje se uz podršku speleološko-ekoloških društava “Orlovača” i “Ursus spelaeus” iz Foče.

Tom prilikom biće organizovana i humanitarna izložba umjetničkih radova članova Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” radi finansijske pomoći porodici Dimić.

Zimske posjete turističkom dijelu pećine Orlovača zatvorene su do aprila zbog faune pećine /endemske vrste insekata i slijepih miševa/, koje se nalaze u procesu hibernacije.

Zvanično zatvaranje turističke sezone biće organizovano u nedjelju, 1. novembra sa početkom u 12.00 časova, kada će sve prisutni biti informisani o dosadašnjem radu Spomenika prirode “Pećina Orlovača”, kao i budućim idejama i projektima koji će doprinijeti razvoju ove turističke destinacije.

Filter 2019