Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Оштрије мјере: На снази двије нове наредбе у Кантону Сарајево

Извор: Н1

Због повећања броја заражених у Кантону Сарајево посљедњих дана, Кризни штаб Министарства здравства КС донио је јуче нову Наредбу са оштријим мјерама, него што их својом актуелном наредбом препоручује Федерални кризни штаб.

Према новој Наредби, дозвољено је окупљање људи на одређеном простору на подручју КС, под сљедећим условима:

  • не више од 30 особа у затвореном простору,
  • не више од 60 особа на отвореном простору.

Наложено је и свим правним субјектима на подручју КС да, у складу са радним процесима и задацима које обављају одреде клизно радно вријеме са размаком од пола сата/сат времена због избјегавања гужви у јавном градском превозу, као и због избјегавања гужви приликом уласка и изласка у/из пословних просторија.

„Налаже се свим правним субјектима и физичким особама које запошљавају више од 20 запосленика, а који до сада ниси донијели кризни план приправности, да ХИТНО донесу наведени план, којим ће бити усклађена организација рада наведених субјеката са датим препорукама и смјерницама Завода за јавно здравство Федерације БиХ и Завода за јавно здравство Кантона Сарајево“, сљедећи је налог Кризног штаба.

Наредбом је забрањена организација групних путовања за кориснике установа социјалне заштите на подручју Кантона Сарајево, а која организују установе социјалне заштите, и слично.

Наложено је и свим основним и средњим школама у Кантону Сарајево да организују клизни распоред наставе за ученике и наставнике са почетком од 7:30х до 9:00х, ради боље организације јавног пријевоза и избјегавања окупљања већег броја људи на једном мјесту у исто вријеме, због избјегавања гужви у јавном градском превозу, као и због избјегавања гужви приликом уласка и изласка у/из основних и средњих школа.

Кризни штаб је донио и другу Наредбу у којој се наређује обавезно прописно ношење заштитних маски преко уста и носа за заштиту респираторног система, у затвореном и отвореном простору, осим спортиста на утакмицама, тренинзима и спортским активностима, возача на бициклу, електричном ромобилу и мотоциклу, као и друга изузећа сходно препорукама и смјерницама Завода за јавно здравство ФБиХ и Завода за јавно здравство КС.

Filter 2019