Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

Одржан међународни научни пољопривредни симпозијум “Агросим 2020”

Извор: СРНА

Међународни научни пољопривредни симпозијум “Агросим 2020”, који је одржан путем видео-платформе и у организацији Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, окупио је више од 600 учесника из 70 земаља свијета.

Главне теме су биле биљна производња, заштита биља и безбједност хране, органска пољопривреда, заштита животне средине и управљање природним ресурсима, сточарство, рурални развој и агроекономија, те шумарство и агрошумарство, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Научни одбор овог симпозијума, завршеног јуче, чине научници са свих континената, што му даје снажан међународни печат и научни кредибилитет.

Симпозијум “Агросим” представља годишњу платформу за међународну научну расправу, као и добру прилику за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога академске заједнице, јавних институција, приватног сектора и организација цивилног друштва по питању најновијих глобалних и регионалних трендова у агропрехрамбеном сектору.

Учесници имају могућност промовишу институције и активности, производе, услуге, иновације, успоставе нове пословне контакте и сарадњу, креирају нове пројектне идеје, потпишу различите партнерске уговоре и размијене знања и идеје у пољопривредно-прехрамбеном сектору.

На отварању симпозијума учесницима су се обратили проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву Јелена Крунић, декан Пољопривредног факултета овог универзитета и предсједник Организационог одбора симпозијума “Агросим 2020” Весна Милић, предсједник Научног одбора симпозијума Душан Ковачевић, те ректор Токијског пољопривредног универзитета Кацуми Таконо.

Услиједила су и обраћања потпредсједника Међународног центра за напредне медитеранске агрономске студије Теодора Миана, амбасадора Италије у БиХ Николо Минасија, амбасадора Јапана у БиХ Хидејуки Сакамота и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослава Лучића.

“Агросим 2020” је организован у сарадњи са бројним универзитетима, асоцијацијама, центрима и институтима из БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Јапана, Русије, Турске, Грчке, Аустрије, Словачке, Украјине, Литваније, Румуније, Мексика, Шпаније, Италије, Египта, Ирана, Туниса и Бугарске.

У организацији овог међународног научног пољопривредног симпозијума су, осим Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, учествовали и
Агрономски медитерански институт из Барија у Италији и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са 40 партнерских научно-истраживачких установа из 20 земаља свијета.

Filter 2019