Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

Одбијен упис за гласање изван БиХ за 27.960 бирача

Извор: Срна

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ одбила је упис 27.960 бирача у извод из централног бирачког списка за гласање изван БиХ на предстојећим локалним изборима.

Ова одлука донесена је касно синоћ на хитној сједници ЦИК-а, а њом је утврђено да ће се на изводу из централног бирачког списка за гласање изван БиХ наћи укупно 101.771 бирач.

ЦИК БиХ саопштио је да ће овај извод објавити на својој интернет страници, водећи рачуна о заштити личних података.

Извод из централног бирачког списка за гласање изван БиХ се објављује да би бирач који је без свог знања, односно мимо његове воље уписан у тај списак, имао могућност подношења жалбе.

Одлука ће бити објављена на веб страници, а у прилогу одлуке се налази база података ЦИК-а о одбијеним пријавама којој се може приступити путем уношења личних података у апликацију “Провјерите да ли је ваша пријава одбијена”.

Жалбе на наведену одлуку могу се поднијети Апелационом одјељењу Суда БиХ путем ЦИК-а до сутра до 24.00 часа.

Наведено је да се, изузетно, докази /изјаве овјерене код надлежног органа, акти надлежних органа о адреси боравишта изван БиХ и други/ којим се оспорава одлука ЦИК-а могу доставити најкасније до понедјељка, 5. октобра, до 16.00 часова, под условом да је жалба достављена у року.

Жалбе се достављају путем факса на број +387/33251329, путем мејла пријавапп@избори.ба или лично у сједиште ЦИК-а, Улица Данијела Озме број 7, Сарајево.

Сутра од 8.00 до 16.00 часова у сједишту ЦИК-а радиће служба /писарница/ за пријем евентуалних жалби.

ЦИК БиХ је позвао бираче који су поднијели пријаву да гласају изван БиХ, да посјете веб страницу ове комисије и да провјере да ли је њихова пријава одбијена и евентуално искористе могућност подношења жалбе.

Све пријаве за гласање изван БиХ, гдје постоји сумња у постојање кривичног дјела, ЦИК ће доставити Тужилаштву БиХ.

ЦИК је донио одлуку о одређивању бирачких мјеста за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ према којој ће бирачка мјеста за локалне изборе 2020. године бити отворена у Амбасади БиХ у Бечу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

Filter 2019