Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Обновом објеката до обнове међуљудских односа

Америчка агенција за међународни развој (USAID) је одобрила више од пола милиона KМ за санацију и реконструкцију инфраструктурних објеката у девет локалних заједница који ће допринијети изградњи помирења и повјерења и служити као заједнично добро свих грађана Босне и Херцеговине.

Санација објеката планирана је у оквиру пројекта изградње мира ПРО-Будућност (Повјерење, разумијевање, одговорност за будућност) којег проводи хуманитарна организација Catholic Relief Services (CRS) са партнерима у 75 локалних заједница.

„Kроз сарадњу са локалним заједницама у протеклих седам година имали смо прилику чути који су њихови приоритети и обнова објеката се показала као један од њих. Сретни смо што смо могли одговорити на те потребе, али и ући у једно ново поглавље нашег пројекта. Надамо се да ћемо обновом објеката од ширег друштвеног значаја допринијети и обнови међуљудских односа“, казала је Мајда Бехрем-Стојанов, директорица пројекта ПРО-Будућност.

Планирано је да у периоду од 2020. до 2022. године буде одобрено укупно 25 инфраструктурних пројеката, а свака од 75 локалних заједница у којима ђелује ПРО-Будућност ће имати прилику да аплицира за средства. USAID је за појединачне пројекте издвојио око 60.000 KМ, а локалне заједнице требају учествовати са најмање 20 посто властитих средстава.

У 2020. години бит ће реконструисани образовни, културни, вјерски и спортски објекти, као и дијелови градских површина у Босанском Петровцу, Брези, Ливну, Босанској Kрупи, Санском Мосту, Бањој Луци, Горњем Вакуфу-Ускопљу, Новом Травнику и Источном Новом Сарајеву.

Након одабира ових девет заједница, тим ПРО-Будућности у октобру почиње нови круг састанака са представницима 27 локалних заједница којима ће представити критерије и начин аплицирања за пројекте чија проведба је планирана у 2021. години.

Уз обезбијеђене гаранције за све потребне дозволе, техничке детаље о радовима, те осигурање да они неће имати негативан утицај на животну средину и здравље људи, из ПРО-Будућности наглашавају да у приједлозима пројеката мора бити описан и начин на који ће инфраструктурни објекат допринијети активностима изградње помирења и повјерења у локалној заједници.

„Ово није само реконструкција неког објекта – желимо да то буде мјесто окупљања људи свих етничких и вјерских припадности, мањина, маргинализираних група, који ће се ту дружити, размјењивати мишљења – па чак и она супротна – и на тај начин доприносити повећању међусобног разумијевања“, казала је Бехрем-Стојанов, додајући да што више људи буду јачали међусобне односе, јаче ће се залагати и за промјене у друштву.

Filter 2019