Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /латиница

Луткари у Источном Сарајеву били јачи од Ковида 19

Извор: Срна

Директор позоришта “Бошко Буха” из Београда Игор Бојовић оцјењује да је организација овогодишњег 21. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” у Источном Сарајеву била изузетно добра, упркос неповољној епидемиолошкој ситуацији изазваној вирусом корона.

“На овогодишњем Фестивалу, који је одржан од 28. септембра до 2. октобра, као да нисмо ни осетили ту кризу, која је из корена променила наше животе. Људи су са разних страна дошли са представама, које су одигране и које су биле добре, без обзира на ковид 19 и на бројне препреке, као и обавезне мере заштите које су у потпуности испоштоване”, рекао је Срни Бојовић, који је био предсједник стручног жирија “Лут феста 2020”.

Он истиче да је квалитет одиграних луткарских представа био на нивоу квалитета репертоара позоришних кућа које су смогле снаге да дођу на Фестивал у Источно Сарајево.

Према његовим ријечима, нису се ни могла очекивати најрепрезентативнија дјела гостујући позоришта, али је стандарад Фестивала, када је квалитет представа у питању, очуван на очекивано високом нивоу.

“То је и овај пут “Лут фесту” обезбедило висок рејтинг, а осим оцене стручног жирија свакако је веома битна позитивна реакција публике, малишана који су са великим интересовањем и пажњом испратили све представе, уз пуно смеха, весеља и аплауза”, рекао је Бојовић, чија матична кућа Позориште “Бошко Буха” вечерас у Београду слави 70 година постојања.

Он сматра да у вријеме епидемије вируса корона луткарска позоришта имају одређену предност у односу на “озбиљна позоришта”, односно драмске глумце, из простог разлога што су они на неки начин безбједнији на сцени јер користе лутке као заштиту и могу на тај начин да “све више пониште себе, а што више живота дају лутки коју воде на сцени”.

Бојовић је подсјетио да је данас у 11.00 часова одржана промоција монографије која је припремљена поводом 70 рођендана Позоришта “Бошко Буха” и о којој су, осим њега, говорили и Милан Караџић, Љубивоје Ршумовић, Ненанд Ненадовић, Ана Јанковић и Милена Деполо.

Он је додао да ће вечерас у 20.00 часова, уз све прописане мјере заштите од вируса корона, бити изведена представа “Снежана и седам патуљака”, по тексту Љубивоја Ршумовића и у режији Снежане Тришић.

Игор Бојовић рођен је 27. маја 1969. године у Никшићу. Драматургију на Факултету драмских уметности у Београду завршио је 1995. године као студент генерације Универзитета уметности, док је 1997. године похађао Интернационалну школу драматургије при Краљевском дворском позоришту у Лондону.

Аутор је већег броја драмских текстова, али прије свега важи за једног од најплоднијих и најистакнутијих домаћих драмских писаца за дјецу. Драме су му изведене на скоро свим сценама у Србији и преведене на француски, бугарски, македонски, италијански, енглески, руски и турски језик.

Добитник је Стеријине награде за драмске текстове “Мачор у чизмама” 1995. и “Извањац” 1996. године.

Драмски текст за дјецу “Црвенкапа” уврштен је у школски програм за четврти разред основне школе и објављен је у читанци, а драмски текстови “Извањац” и “Женидба краља Вукашина” су у обавезној лектири за осми и девети разред у Црној Гори.

За укупан допринос драмском стваралаштву за дјецу, 2004. године добио је Змајеву награду.

Дугогодишњи је предсједник српског огранка УНИМА, најзначајније свјетске луткарске организације.

Био је директор Драме и драматург Црногорског народног позоришта у Подгорици, а од 1998. до 2012. године био је управник Позоришта лутака “Пинокио” у Земуну.

Од 2012. до 2014. био је умјетнички директор, а од 2016. године је директор Позоришта “Бошко Буха” у Београду.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com