Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Kulić: Sutra počinje nastava za brucoše po klasičnom sistemu

Izvor: SRNA

Nastava za brucoše na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u novoj akademskoj godini počinje sutra po klasičnom sistemu i tako će se raditi do eventualne promjene epidemiološke situacije, izjavio je Srni rektor Univerziteta Milan Kulić.

Kulić je naveo da će nastava za studente starijih godina početi 2. novembra, a do tada će pratiti situaciju u vezi sa pojavom virusa korona i na osnovu toga će procijeniti kako će dalje raditi.

On je dodao da će se morati ispoštovati preporuka da u amfiteatru, odnosno učionici, ne bude više od 50 studenata, te da se pridržavaju socijalne distance.

Sve je učinjeno, naglasio je, da bi i studentima i zaposlenima obezbijedili normalne uslove za rad, a ujedno i ispunili preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Naloženo nam je da moramo da budemo apsolutno spremni u svakom trenutku ako se desi eskalacija pandemije da pređemo na izvođenje onlajn nastave. Moguće je da će neki fakulteti da kombinuju klasičan način rada sa učenjem na daljinu. To se prije svega odnosi na fakultete koji imaju gostujuće profesore da se tu omogući onlajn nastava”, rekao je Kulić.

Kulić je naglasio da je pojava virusa korona sigurno uticala na upis ove godine, ali da su imali odličnu kampanju i promociju, pa se poslije trećeg upisnog roka može reći da su zadovoljni.

“Ove godine smo upisali više studenata nego prethodne i taj broj iznosi 1.192 studenta na prvom ciklusu studija. Na drugom i trećem ciklusu studija konkurs je otvoren do 23. oktobra, a prijemni ispit će biti 26. oktobra”, naveo je Kulić.

Kulić je naveo da od ove godine počinje izvođenje nastave na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Foči, na šta su ponosni i što je veoma važno za internacionalizaciju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“U prvoj generaciji upisana su 53 studenta koji dolaze iz Indije, Bangladeša, Pakistana, Nepala, Italije, a šest studenata je iz našeg okruženja”, dodao je Kulić i dodao da su samo na Filozofskom fakultetu licenciran novi studijski program Novinarstvo i odnosi sa javnošću, dok su ostali samo inovirani.

Kulić je podsjetio na nedavne razgovore sa ambasadorima Srbije u BiH Aleksandrom Đorđevićem i Rusije Petrom Ivancovim o daljoj saradnji i međusobnoj podršci, te da je dogovoreno da studenti Politikologije sa Filozofskog fakulteta dio stručne prakse obave u ambasadi Srbije.

On je dodao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu duži niz godina ima odličnu saradnju sa ruskim univerzitetima, a to se, prije svega, odnosi na nastavnika, saradnika i studenata, te napomenuo kako se razgovaralo o tome da se studenima omogući da dio stručne prakse provedu u Rusiji u kompanijama.

Kulić je napomenuo da će Vlada Republike Srpske da uloži 12.000.000 KM u Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a sredstva su namijenjena za realizaciju projekata tokom naredne dvije godine, odnosno izgradnju zgrade Rektorata, gdje bi bila smještena i Muzička akademija, te rješenje prostornih kapaciteta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Kulić je istakao i značaj izgradnje Studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, a zadovoljan je i ostvarenim rezultatima tokom prve godine mandata na mjestu rektora, ističući da je prvenstveno došlo do stabilizacije stanja na Univerzitetu.

Posebno je istakao uspjehe studenata, nastavnika i saradnika Muzičke akademije koji su ostvarili izuzetno zapažene rezulatate na međunarodnim takmičenjima, među kojima je profesor Dražan Kosorić, kao i Kamerni hor kojim rukovodi profesor Rade Radović.

“Dobili smo četiri međunarodna projekta, imali smo 19 projekata koje finansira naše Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo. Završena je i procedura upisa Univerziteta u registar akreditovanih viskoškolskih ustanova. Naši nastavnici i saradnici su objavili značajan broj radova u međunarodnim časopisima, što je dovelo do poboljšanja pozicije našeg Univerziteta na svjetskim rang listama”, zaključio je Kulić.

Filter 2019