Кулић: Сутра почиње настава за бруцоше по класичном систему

Извор: СРНА

Настава за бруцоше на Универзитету у Источном Сарајеву у новој академској години почиње сутра по класичном систему и тако ће се радити до евентуалне промјене епидемиолошке ситуације, изјавио је Срни ректор Универзитета Милан Кулић.

Кулић је навео да ће настава за студенте старијих година почети 2. новембра, а до тада ће пратити ситуацију у вези са појавом вируса корона и на основу тога ће процијенити како ће даље радити.

Он је додао да ће се морати испоштовати препорука да у амфитеатру, односно учионици, не буде више од 50 студената, те да се придржавају социјалне дистанце.

Све је учињено, нагласио је, да би и студентима и запосленима обезбиједили нормалне услове за рад, а уједно и испунили препоруке Института за јавно здравство Републике Српске.

“Наложено нам је да морамо да будемо апсолутно спремни у сваком тренутку ако се деси ескалација пандемије да пређемо на извођење онлајн наставе. Могуће је да ће неки факултети да комбинују класичан начин рада са учењем на даљину. То се прије свега односи на факултете који имају гостујуће професоре да се ту омогући онлајн настава”, рекао је Кулић.

Кулић је нагласио да је појава вируса корона сигурно утицала на упис ове године, али да су имали одличну кампању и промоцију, па се послије трећег уписног рока може рећи да су задовољни.

“Ове године смо уписали више студената него претходне и тај број износи 1.192 студента на првом циклусу студија. На другом и трећем циклусу студија конкурс је отворен до 23. октобра, а пријемни испит ће бити 26. октобра”, навео је Кулић.

Кулић је навео да од ове године почиње извођење наставе на енглеском језику на Медицинском факултету у Фочи, на шта су поносни и што је веома важно за интернационализацију Универзитета у Источном Сарајеву.

“У првој генерацији уписана су 53 студента који долазе из Индије, Бангладеша, Пакистана, Непала, Италије, а шест студената је из нашег окружења”, додао је Кулић и додао да су само на Филозофском факултету лиценциран нови студијски програм Новинарство и односи са јавношћу, док су остали само иновирани.

Кулић је подсјетио на недавне разговоре са амбасадорима Србије у БиХ Александром Ђорђевићем и Русије Петром Иванцовим о даљој сарадњи и међусобној подршци, те да је договорено да студенти Политикологије са Филозофског факултета дио стручне праксе обаве у амбасади Србије.

Он је додао да Универзитет у Источном Сарајеву дужи низ година има одличну сарадњу са руским универзитетима, а то се, прије свега, односи на наставника, сарадника и студената, те напоменуо како се разговарало о томе да се студенима омогући да дио стручне праксе проведу у Русији у компанијама.

Кулић је напоменуо да ће Влада Републике Српске да уложи 12.000.000 КМ у Универзитет у Источном Сарајеву, а средства су намијењена за реализацију пројеката током наредне двије године, односно изградњу зграде Ректората, гдје би била смјештена и Музичка академија, те рјешење просторних капацитета Факултета физичког васпитања и спорта.

Кулић је истакао и значај изградње Студентског дома у Источном Новом Сарајеву, а задовољан је и оствареним резултатима током прве године мандата на мјесту ректора, истичући да је првенствено дошло до стабилизације стања на Универзитету.

Посебно је истакао успјехе студената, наставника и сарадника Музичке академије који су остварили изузетно запажене резулатате на међународним такмичењима, међу којима је професор Дражан Косорић, као и Камерни хор којим руководи професор Раде Радовић.

“Добили смо четири међународна пројекта, имали смо 19 пројеката које финансира наше Министарство за научнотехнолошки развој и информационо друштво. Завршена је и процедура уписа Универзитета у регистар акредитованих вискошколских установа. Наши наставници и сарадници су објавили значајан број радова у међународним часописима, што је довело до побољшања позиције нашег Универзитета на свјетским ранг листама”, закључио је Кулић.

Filter 2019