Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Како спасити једну од најбројнијих колекција икона у БиХ?

Извор: ФИЛТЕР/БХРТ

У Умјетничкој галерији БиХ појавио се проблем у једној од највриједнијих колекција коју ова галерија посједује. Ријеч је о збирци икона и старе умјетности.

Како је за БХРТ рекла Ивана Удовичић, кустосица УГБИХ, ријеч је о колекцији која се сматра једном од најбројнијих колекција у БиХ када су иконе у питању. Послије Старе православне цркве у Сарајеву, ова колекција Умјетничке галерије се сматра најбројнијом. Већина икона спада у православно наслијеђе.

Проблем са овом колекцијом догодио се још за вријеме рата када је један дио отуђен. Нестало је преко 40 икона које до данас нису пронађене,а нестанак је пријављен и Интерполу.

Приликом рада на инвентури ове године, установљено је да је велики број икона оштећен, због неусловног смјештаја у просторима депоа у којима се читава збирка УГБиХ држи. Иконе, с обзиром на то да је ријеч о сликама на дрвеној подлози, су некако најподложније неадекватним условима смјештаја.

Одмах по установљавању ситуације покушали смо контактирати све стручњаке, Пројекат је направљен, тачно се зна шта треба направити и колико то кошта– изјавила је Удовичић и додала да су се обратили Федералном министарству за културу и спорт, али да средства нису добили. Осим овом министарству, из УГБиХ обратили су се и појединим амбасадама за помоћ.

Ситуација је сложена јер се мора дјеловати хитно како би се зауставило даље пропадање икона.

Збирка икона Умјетничке галерије БиХ данас броји око осамдесет дјела која су настала у временском распону од крају петнаестог до почетка деветнаестог вијека.

У збирци су заступљена дјела домаћих, итало-грчких и руских иконописаца.

Од имена домаћих иконописаца треба поменути породицу Димитријевић – Рафајиловић, те имена попут Санка Даскала, Симеона Лазаревића и др. те стране иконописце који припадају крфској, московској и другим школама.

Иако невелика, у овој збирци заступљене су све основне стилске групе иконописа у нас, те се унутар колекције могу препознати главне карактеристике сваке од њих. Тако се уз збирку икона Старе православне цркве у Сарајеву, колекција Умјетничке галерије БиХ убраја међу најбогатије и најзначајније у Босни и Херцеговини.

Filter 2019