Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Казна за плакатирање на недозвољеним мјестима

Извор: Срна

У општини Источно Ново Сарајево биће кажњавано плакатирање на недозвољеним мјестима током предостојеће предизборне кампање, рекао је Срни начелник општинског Одјељења за послове комуналне полиције и паркинг просторе Славиша Слијепчевић.

Он је навео да је, према правилнику понашања у предизборној кампањи, забрањено постављање било каквих обавјештења политичких субјеката на мјеста, попут уличних стубова расвјете, на зидовима зграда, јавним објектима, саобраћајницама.

“У нашој локалној заједници постоје одређена мјеста, билборди, рекламне корпе или неки други видови оглашавања гдје је дозвољено да буде залијепљен пропагандни материјал. За све остало комунална полиција ће кажњавати оне који постављају пропаганди материјал на недозвољена мјеста, који ће то морати и да уклоне”, навео је Слијепчевић.

Он је навео да ће и ове године комунална полиција контролисати и надзирати плакатирање, односно рекламирање грађана посредством летака и других врста рекламних материјала, те да су свим политичким субјектима послали обавјештења да би до 15. октобра, када почиње кампања пред локалне изборе, били упознати о правилима понашања у вези са оглашавањем у општини.

“Ми ћемо од 15. октобра, па мјесец дана након избора то да пратимо и кажњавамо људе који буду радили противно закону”, поручио је Слијепчевић.

Он је напоменуо да је у ранијим годинама било непоштовања, посебно након избора када остану билборди или неки други видови рекламе политичких субјеката, што кажњава Централна изборна комисија БиХ.

“Што се тиче нас, када је ријеч о недозвољеном плакатирању, те казне се крећу од физичког до правног лица, односно од 100 КМ до неколико хиљада”, додао је Слијепчевић.

Он истиче да се, нажалост, политичке партије, као и појединци, оглашавају и рекламирају на сваком мјесту, иако на подручју општине Источно Ново Сарајево има сасвим довољно мјеста предвиђених за оглашавање, те сви имају довољно могућности да се рекламирају током предстојећих локалних избора.

Када је ријеч о раду паркинг службе и наплативости, Слијепчевић истиче да је појава вируса корона утицала и на то, јер један период служба није радила, али је за девет мјесеци наплаћено између 22.000 КМ и 23.000 КМ.

Он је додао да се цијена паркинга није мијењала, за сат износи једну КМ, дневна је три КМ, 40 КМ је на годишњем нивоу запосленима у републичким институцијама, а свим осталима је 100 КМ.

Слијепчевић напомиње да је и даље присутан велики број несавјесних возача који непрописно паркирају на тротоарима, зеленим површинама, бициклистичким стазама, те да свакодневно пишу казне.

“Трудимо се да грађанима омогућимо нормално кретање по тротоарима, да возе бицикл по бициклистичким стазама. Чак смо стављали и стубиће који би требало да спријече кретање тих возила по недозвољеним површинама, па смо као резултат имали њихово уништавање”, наводи Слијепчевић.

Наводећи да је велики број таквих прекршаја примјетан у послијеподневним часовима, Слијепчевић је указао на проблем недовољног броја комуналних полицајаца, који раде само у једној смјени. “Тако да би у том случају требало да реагује саобраћајна полиција, која има исте ингеренције писања казни као и ми”, додао је Слијепчевић.

Он је поновио да је у Парку Гаврило Принцип у општини Источно Ново Сарајево забрањено извођење кућних љубимаца, додајући да се прави велики парк у Центру три гдје ће бити посебно мјесто за њих, а посебно за становништво.

“Комунална полиција свакодневно обилази Парк Гаврило Принцип, те уколико затекнемо лице са кућним љубимцем пишемо прекршајни налог”, рекао је Слијепчевић, још једном апелујући да се становништво придржава прописа и да поштује правила.

Filter 2019