Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /латиница

Источно Сарајево: Деканима факултета уручене златне плакете града

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић уручили су данас златне плакете деканима и представицима факултета чије је сједиште у овом граду за изузетан допринос у научно-образовном процесу и развоју града.

Плакете су уручене Машинском, Електротехничком, Пољопривредном, Филозофском, Економском, Правном и Факултету физичког васпитање и спорта, те Музичкој академији, а свечаности је присуствовао и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

Лучић је рекао новинарима да је Скупштина града Источно Сарајево усвојила одлуку да, поводом славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, факултети са сједиштем у овом граду буду награђени златним плакетама.

Он је истакао је да Универзитет у Источном Сарајеву помаже развој града.

“Драго нам је да имамо квалитетан кадар и стручњаке у Источном Сарајеву, што нам је гаранција да ће град и све удружене општине и даље да се развијају. Успјеси факултета Универзитета у Источном Сарајеву нас увијек радују и доживљавамо их као своје, зато што служе промоцији града”, рекао је Лучић новинарима након уручења признања.

Он је нагласио да ће сарадња бити настављена и да ће град у складу са могућностима помагати Ректорат и факултете, односно Универзитет у цјелини, зато што је то једна од најважнијих институција која се налази у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић честитао је деканима факулета на плакетама, које су, како је истакао, и заслужили.

“Универзитет у Источном Сарајеву је жила куцавица овог дијела Републике Српске и има стратешки значај за њен развој. Сви ми који радимо на Универзитету, али и градоначелник и предсједник Скупштине града би требало да дамо свој максимум да ова високошколска установа сваког дана напредује, као што је рађено и протеклих година”, истакао је Кулић.

Он је напоменуо да неће бити дозвољено да дође до урушавања, односно парчања Универзитета у Источном Сарајеву и оснивања неких универзитета по другим локалним заједницама, те да је стратешки задатак да се ова високошколска установа развија.

Декан Електротехничког факулета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић захвалио је граду на признању, додајући да то представља велику част, али и обавезу да то оправдају у даљем раду.

“Захваљујем се и на помоћи града на промоцији факултета са сједиштем у Источном Сарајеву. Могу да кажем да смо ове године успјели да повећамо и број уписаних студената, што је јако битно. Сматрамо да је потребно уписивати што више студената на јавне факултете како би остали на подручју града Источно Сарајево, а тиме и у Српској”, закључио је Поповић.

Filter 2019