Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

INS: Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine, koji je zbog aktuelne sutuacije sa epidemijom virusa korona i padom budžetskih prihoda zabilježio deficit od 1.950.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za budžet i finansije u opštini Istočno Novo Sarajevo Nenad Koprivica rekao je novinarima nakon sjednice da se situacija iz mjeseca u mjesec stabilizuje, pa je prema posljednjim zvaničnim podacima od 31. avgusta, deficit smanjen na 950.000.

“Deficit je napravljen zbog pandemije virusa korona kada su u prvom tromjesječju naglo pali svi poreski i neporeski prihodi. Bile su čak i zvanične preporuke da se stane sa plaćanjem obaveza. Važno je da mi u tom momentu nismo posegnuli za bilo kakvim kreditnim zaduženjima i refinansiranjem obaveza, već smo sačekali da se situacija promjeni i sada budžet potpuno normalno funkcioniše”, pojasnio je Koprivica.

Koprivica je naglasio da je opština Istočno Novo Sarajevo u višemilionskim i višegodišnjim kapitalnim projektima, koji nisu obustavljani, što je dodatno uticalo na deficit budžeta, koji se, kako je ponovio, sada normalno puni.

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o usvajanju izmjene Regulacionog plana “Čiča”, koji je, prema riječima zamjenika načelnika opštine Slobodana Pajića, morao pretrpjeti izmjene, kako bi se mogli ukopiti svi planirani infrastrukturni projekti.

“On podrazumijeva rekonstrukciju muzičke škole i studentskih domova, što će uticati na bolje uslove za rad i boravak studenata. Predviđena je i dodjela zemljišta, odnosno jednog objekta Srpskoj pravoslavnoj crkvi gdje će biti napravljen svetosavski dom, vrijedan pet miliona KM”, naveo je Pajić.

Prema njegovim riječima, u objektu, koji je Mitropoliji dabrobosanskoj ustupljen na 99 godina, planirana je izgradnja sale za održavanje raznih svečanosti, biblioteka i svi prateći sadržaji koji su potrebni Crkvi.

“Crkva, koja je planirana i prethodnim Regulacionim planom, biće izgrađena uz neka poboljšanja. U našoj lokalnoj zajednici je ostao još ovaj prostor koji nije bio dovoljno osmišljen i sada su stvoreni uslovi za unapređenje stambenog i privrednog dijela”, rekao je Pajić.

Pajić je podsjetio i da bi u ovom dijelu uskoro trebala da počne i gradnja jednog privrednog objekta, u kojem će biti zaposleno oko 70 inženjera.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Nataša Bogdanović Trifković istakla je da je na današnjoj sjednici usvojen izvještaj o radu načelnika u organima komunalnih preduzeća, čiji je kapital u vlasništvu opštine, te informacija o radu ovih preduzeća za 2019. godinu.

Filter 2019