Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

ИНС: Усвојен извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас Извјештај о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци ове године, који је због актуелне сутуације са епидемијом вируса корона и падом буџетских прихода забиљежио дефицит од 1.950.000 КМ.

Начелник Одјељења за буџет и финансије у општини Источно Ново Сарајево Ненад Копривица рекао је новинарима након сједнице да се ситуација из мјесеца у мјесец стабилизује, па је према посљедњим званичним подацима од 31. августа, дефицит смањен на 950.000.

“Дефицит је направљен због пандемије вируса корона када су у првом тромјесјечју нагло пали сви порески и непорески приходи. Биле су чак и званичне препоруке да се стане са плаћањем обавеза. Важно је да ми у том моменту нисмо посегнули за било каквим кредитним задужењима и рефинансирањем обавеза, већ смо сачекали да се ситуација промјени и сада буџет потпуно нормално функционише”, појаснио је Копривица.

Копривица је нагласио да је општина Источно Ново Сарајево у вишемилионским и вишегодишњим капиталним пројектима, који нису обустављани, што је додатно утицало на дефицит буџета, који се, како је поновио, сада нормално пуни.

На данашњој сједници усвојена је Одлука о усвајању измјене Регулационог плана “Чича”, који је, према ријечима замјеника начелника општине Слободана Пајића, морао претрпјети измјене, како би се могли укопити сви планирани инфраструктурни пројекти.

“Он подразумијева реконструкцију музичке школе и студентских домова, што ће утицати на боље услове за рад и боравак студената. Предвиђена је и додјела земљишта, односно једног објекта Српској православној цркви гдје ће бити направљен светосавски дом, вриједан пет милиона КМ”, навео је Пајић.

Према његовим ријечима, у објекту, који је Митрополији дабробосанској уступљен на 99 година, планирана је изградња сале за одржавање разних свечаности, библиотека и сви пратећи садржаји који су потребни Цркви.

“Црква, која је планирана и претходним Регулационим планом, биће изграђена уз нека побољшања. У нашој локалној заједници је остао још овај простор који није био довољно осмишљен и сада су створени услови за унапређење стамбеног и привредног дијела”, рекао је Пајић.

Пајић је подсјетио и да би у овом дијелу ускоро требала да почне и градња једног привредног објекта, у којем ће бити запослено око 70 инжењера.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Наташа Богдановић Трифковић истакла је да је на данашњој сједници усвојен извјештај о раду начелника у органима комуналних предузећа, чији је капитал у власништву општине, те информација о раду ових предузећа за 2019. годину.

Filter 2019