Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Измијењен Правилник о провођењу избора у БиХ – Гласове поштом умјесто пет, чекаћемо 10 дана

Извор: srpskainfo.com

Централна изборна комисија БиХ одлучила је да ће гласове поштом из иностранства за идуће локалне изборе, умјесто досадашњих пет, чекати 10 дана.

Ако сумња на кривично дjело приликом регистрације и гласања, обратиће се домаћим тужилаштвима или затражити међународну правну помоћ.

То је резиме јуче усвојених одлука на сједници ЦИK.

Повратна коверта која је послата ЦИK најскасније на дан одржавања избора биће прихваћена и пребројана уколико стигне у ЦИK најкасније десет дана од дана одржавања избора и ако је на повратној коверти отисак поштанског печата и бар кода земље из које се гласа – гласи нови текст Правилника о провођењу избора у БиХ, који је усвојен једногласно.

Предсједник ЦИK Жељко Бакалар образложио је да је рок продужен због „отежаних услова функционисања поштанског саобраћаја према БиХ“.

Такође, ЦИK је наставила да се бави могућим малверзацијама приликом пријаве и гласања из иностранства. Усвојен је Закључак о поступању ЦИK у случају постојања индиција о почињену кривичних дела у изборном процесу.

– ЦИK ће, уколико сматра да је у изборном процесу учињено кривично ђело, сваку такву информацију пријавити надлежном тужилаштву уз наводе и доказе који су нам познати, те предузети све потребне мјере да би се сачували трагови евентуално учињеног кривичног ђела. ЦИK ће, уколико сматра да је у процесу регистрација бирача за гласање ван БиХ учињено кривично ђело, уз достављене доказе, иницирати код надлежних тужилаштава у БиХ подношење замолница за међународну правну помоћ у кривичним стварима земљама одакле су регистровани бирачи ван БиХ, а у складу с процедурама прописаним Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима – пише у усвојеном закључку.

Члан ЦИK Суад Арнаутовић сматра да је комисија изабрала најбољи, законит пут у заштити изборног процеса. Према његовим ријечима, ЦИK сада остаје да поступи онако ко је саму себе обавезала закључком.

– Унутар земље треба да доставимо надлежним тужилаштвима, по зонама одговорности, податке који могу да указују на кривично дело. Не треба тужилаштво у Зворнику да добије податке из Ливна. То је значајан посао, али се мора урадити. Друга наша активност је изван земље. То је први пут било да се доставе Тужулаштву БиХ сви подаци одвојено према државама из којих се гласа. Kада то урадимо, када имплементирамо закључак и закон, са наше стране можемо да будемо мирни, јер не саучествујемо у овим злодjелима – поручио је Арнаутовић.

Filter 2019