Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Зељковић: Рестриктивније мјере у срединама са већим скоком броја заражених

Извор: СРНА

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Српској веома неповољна, због чега ће у локалним заједницама у којима је дошло до значајног скока броја заражених вирусом корона бити уведене рестриктивније мјере.

Зељковић је поручио да је превасходни разлог повећања броја позитивних на вирус корона неодговорност појединац.

“Нажалост, превентивне мјере се крше и даље без обзира на наша упозорења и апеле. Појединци се окупљају мимо свих прописа и препорука, због чега се вирурс брзо шири међу популацијом”, рекао је Зљековић за данашњи “Еуро-Блиц”.

Он је упозорио да је црвени аларм у Српској дефинитивно упаљен, само се поставља питање како ће се реаговати.

Према његовим ријечима, највише заражених биљежи Бањалука те локалне заједнице у њеној близини Градишка и Лакташи, Котор Варош и Челинац, као и Зворник и Бијељина.

Зељковић је напоменуо да су највећи ризик скупови приватног типа, односно окупљања људи на приватним посједима, без ношења маске и препоручене физичке дистанце, те нагласио да ће у нередном периоду Комунална полиција ригорозно контрлисати овакве догађаје.

Зељковић каже и да сваки скуп, било да га организује политички субјекат или особа, може да буде мјесто ширења заразе, ако се крше превентивне мјере.

“Свјесни смо фрустрације грађана. Први смо ми фрустрирани када видимо такву ситуацију. Међутим, постоје контролни органи који су дужни да то провјеравају, контролишу и кажњавају. Грађани, ако примијете нешто слично, могу да се обрате Инспекторату Српске или Комуналној полицију у својој локалној заједници”, рекао је он.

Filter 2019