Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Здравствене књижице се и даље не морају овјеравати

Извор: Срна

Грађани Републике Српске не морају овјеравати здравствене књижице све док је на снази ванредна ситуација, а Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ у овом периоду финансира услуге здравствене заштите и за неосигуране.

„Дакле, и даље се примјењује одлука о привременој мјери ФЗО, која је донесена још у марту, а, према којој се и неосигураним грађанима пружају услуге здравствене заштите у јавним здравственим установама о трошку ФЗО, односно Владе Српске“, наглашава се у саопштењу из овог фонда.

Из ФЗО истичу да су, захваљујући овој мјери Фонда и Владе Српске, грађани Српске у периоду пандемије бар растерећени бриге у вези са трошковима лијечења, што није случај у другим земљама, како у региону, тако и у свијету.

„На овај начин Република Српска још једном показује да је социјално одговорна, те да је брига за грађане на првом мјесту“, наводе из ФЗО.

ФЗО је, наглашава се, поново обавијестио и све здравствене установе да од осигураника не треба да траже овјерене књижице, а са намјером да се избјегне стварање гужви у пословницама и тиме спријечи ширење вируса корона у заједници.

„Иако је ФЗО у континуитету информисао грађане о овоме, наводе у ФЗО, и даље се дешава да осигураници долазе у пословнице Фонда само ради овјере књижица, те и овом приликом још једном апелујемо на осигуранике да не треба да овјеравају књижице све док траје ванредна ситуација“, истиче су у сопштењу.

Из ФЗО напомињу да то што се не овјеравају књижице и што Фонд финансира здравствену заштиту и за неосигуране грађане, не значи да обвезници не треба да извршавају своје законске обавезе, као што је уплата доприноса за здравствено осигурање.

Filter 2019