Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Завод за форензичку психијатрију Соколац: Потписан уговор о сарадњи са Факултетом безбједносних наука

Извор: СРНА

Вршилац дужности директора Завода за форензичку психијатрију у Сокоцу Бојан Kопривица и декан Факултета безбједносних наука из Бањалуке Предраг Ћеранић потписали су данас у Сокоцу уговор о сарадњи ове двије установе, према коме ће студенти безбједности долазити у студијске посјете Заводу.

Kопривица је рекао новинарима да ће групе студента Факултета безбједносних наука из Бањалуке долазити у ову установу да би се од љекара специјалиста и супспецијалиста из области судске медицине упознали са свим што ради Завод за форензику.

Он је додао да Завод за форензику планира да потпише сличне споразуме и са осталим сродним факултетима како би њихови студенти приликом посјете Заводу видјели како се у пракси стиче знање из области форензичке психијатрије.

Ћеранић је рекао новинарима да су Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци и Завод у Сокоцу потписали уговор који ће бити од користи и једној и другој установи.

“Све оно што ми предајмо, што наши наставници уче студенте о форензици и примјени у криминалистици, добар дио овај Завод примјењује у пракси. Дакле оно што је нама заједничко јесте вјештачење у случају кривичних дјела и парничног поступка у смислу установљавања и утврђивања степена урачунљивости починилаца кривичних дјела или оних који се налазе у парничном поступку”, појаснио је Ћеранић.

Он је нагласио да је форензика много шира област него што се то у јавности перципира.

Ћеранић је нагласио да форензика није само ДНK анализа, јер постоји и дигитална форензика, као и форензичка психијатрија и криминалистичка форензика.

Он је навео да у склопу предмета криминалистичка психологија и криминалистичка форензика на Факултету безбједносних наука студенти уче и о неким дисциплинама које ће им као будућим припадницима Министарства унутрашњих послова и других агенција за спровођење законитости и те како бити од користи.

“Ми смо овдје видјели висок степен посвећености радног особља лицима над којима се врши психијатријска форензика и уопште вјештачење и свакако ће утисци које одавде носимо у Бањалуку бити вриједни нашим колегама, а и студенте мислимо у једној студијској посјети довести овђе да виде чиме се ова установа бави и шта је то што је нама заједничко”, изјавио је Ћеранић.

Према његовим ријечима, посјета Заводу у Сокоцу прве групе студената старије године студија може се очекивати већ у новембру, уколико то омогући епидемиолошка ситуација у Српској.

Неуропсихијатар, супспецијалиста форензичке психијатрије из Завода за форензичку психијатрију у Сокоцу Зорица Лазаревић истакла је да јој данашња посјета представника Факултета за безбедносне науке улива наду и енергију, те изразила задовољство што ће људи који овђе раде моћи да пренесу студентима оно што су научили дуги низ година у овој области.

Она је нагласила да је форензичка психијатрија интересантна област с обзиром на то да је важна и студентима медицине, те зато радо очекује да дођу студенти и да им са тимом колега психијатара из ове установе пренесе практично и стручно знање из ове области.

Лазаревићева је поручила студентима да дођу, јер ће доста тога научити и виђети у Заводу за форензику у Сокоцу.

Она је додала да је прије Завода за форензичку психијатрију дуго радила у Психијатријској болници у Сокоцу.

Завод за форензичку психијатрију је прва установа овог типа у БиХ, а тренутно има 107 пацијената и 154 запослена радника.

Filter 2019