Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /латиница

Додик: Скандалозан покушај спровођења изборног инжењеринга

Извор: Срна

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је одлука нелегитимне Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да поништи овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске због, како су формално навели, објаве спота ове партије, скандалозан је покушај да се у Републици Српској спроведе изборни инжењеринг по налогу Бакира Изетбеговића, Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића, који контролишу ЦИК.

“Од формирања новог нелегитимног сазива ЦИК то тијело се понаша као субјект изборног процеса а не као неутрална институција задужена за провођење избора. ЦИК је већ кршила Устав мијењајући рок одржавања избора, а сада покушава да промијени учеснике избора, остало је само да на крају преиначи и вољу народа на изборима, што би био комплетан изборни циркус, на шта СНСД неће пристати”, поручио је лидер СНСД-а упитан да прокоментарише одлуку ЦИК-а да поништи овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске.

Уколико Уједињена Српска буде онемогућена да под условима који важе за све политичке субјекте у БиХ изађе на изборе, Додик је најавио да ће СНСД позвати све коалиционе партнере да преиспитају учешће на предстојећим локални изборима, јер је тијело задужено за фер провођење изборног процеса озбиљно угрозило демократичност тог процеса у БиХ и довело у питање повјерење грађана Републике Српске у изборе.

ЦИК БиХ је поништио овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске и предсједника те странке Ненада Стевандића казнила са 10.000 КМ.

Ова одлука ЦИК-а услиједила је због објаве спота ове политичке партије, а што је према њиховом тумачењу кршење Изборног закона БиХ.

Filter 2019