Додик, Вулин и Ћосић на Трг Републике Србије положили временску капсулу

Извор: Срна

У општини Источно Ново Сарајево, у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, изасланика предсједника Србије Александра Вулина и начелника општине Љубише Ћосића, вечерас је свечано отворен новоизграђени Трг Републике Србије, у чију изградњу је уложено 1.985.000 КМ.

Додик, Вулин и Ћосић су том приликом у основу будућег споменика Породици на овом тргу положили временску капсулу, која представља завештање покољењима.

Отварању трга, између осталих, присуствовали су представници Амбасаде Србије у БиХ на челу са амбасадором Александром Ђорђевићем, српски министри у Савјету министара Сташа Кошарац и Војин Митровић, представници града Источно Сарајево и општина у саставу града, народни посланици Мирослав Вујичић и Наташа Трифковић Кулашинац, представници Српске православне цркве, јавног и културног живота, те бројни грађани.

Церемонија отварања највећег трга на територији града Источно Сарајево почела је извођењем химне Републике Српске “Моја Република” и химне Србије “Боже правде”.

Донација Владе Србије у износу од 1.000.000 евра, из првог круга помоћи локалним заједницама у Републици Српској у новембру 2017. године, омогућила је Општинској управи да распише тендер и закључи уговор за изградњу Трга.

Трг се налази између Улице војводе Радомира Путника и Спасовданске улице, наслања се на Парк Гаврило Принцип и обданиште “Патријарх Павле”, садржи централну зону која је поплочана каменом и комбинацијом бехатон плоче, а од недавно је у функцији фонтана и јавне чесме, те су постављене и клупе.

Завршено је и озелењавање површина, садња зимзеленог и листопадног дрвећа, као и ниског и високог растиња на локацији Трга.

Централно мјесто на тргу заузеће споменик Породици у Источном Новом Сарајеву.

Изасланик предсједника Србије Александар Вулин изјавио је вечерас у Источном Новом Сарајеву да је велика част бити на мјесту које се зове Трг Републике Србије, не зато што је Србија дала милион евра за изградњу, него зато што на тргу стоје Срби.

На свечаности отварања новоизграђеног трга, Вулин је рекао да од 2014. године, када је Александар Вучић постао предсједник Владе Србије па до данашњег дана, ниједан Србин, ниједно село, ма како удаљени били од матице Србије, нису предалеко Србији, ни заборављени.

“Од тада до данас Србија је одвојила и својим Србима дала да помогне, да виде да брине, да мисли, да води рачуна како живе и расту близу 74 милиона евра, а нашој вољеној Републици Српској 62 милиона евра”, рекао је Вулин, који је и министар одбране у Влади Србије.

Он је додао да због тога што ниједно српско село ниједан Србин гдје год да живи није далеко Вучићу, он није више предсједник само Србије него је предсједник свих Срба.

“Воља великих сила, зла судбина, погрешне процјене, грешке, кукавичлук наших ранијих руководстава учинили су да не живимо заједно, већ да живимо у различитим државама, да не можемо да кажемо да имамо само једну границу, али на нама је да учинимо да одмах сада можемо да кажемо да су Срби јединствен политички народ који о свим најважнијим националним питањима одлучује јединствено и из једног мјеста, одлучује са својим Београдом”, истакао је Вулин.

Према његовим ријечима, Срби немају никога ко би их више волио и о њима више бринуо или обрадовао им се од мајке Србије.

“И тамо гдје нема свог професора и свог учитеља, свог судију и полицајца, тамо гдје не пише и не говори својим језиком и писмом, тамо нема нити среће ни правде за Србе. Тако смо научили, зато једни у друге да се погледамо, једни на друге да се ослонимо, једни о другима да мислимо, да нам нико није предалеко, да није заборављен, да будемо јединствен политички народ који ће о најважнијим питањима свог националног бића и постојања мислити исто”, додао је Вулин.

Он је поручио да српско јединство могу да наруше једино сујете малих људи на високим позицијама.

“Томе нема и не може бити мјеста и научимо, браћо Срби, једном и за свагда, не вјерујмо кад странци тапшу по рамену и говоре да смо много добри кад издајемо свој народ и лоше говоримо о њему”, истакао је Вулин.

Он је поручио да Срби треба да вјерују једни другима и себи, јер их нико више не може вољети више него сами себе.

“Грађани Источног Новог Сарајева, нека вам је срећан овај трг и сваки пут кад пређете преко њега помислите и знајте ваша Србија воли вас, мисли на вас, брине о вама”, поручио је Вулин, којем је потом начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић уручио Повељу општине, највеће општинско признање.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да Трг Републике Србије, који је вечерас свечано отворен у овој општини, са својих 17.000 метара квадратних и припадајућим садржајима представља једно од најљепших мјеста у Републици Српској.

Ћосић је на током свечаног отварања Трга подсјетио да се током 28 година постојања општине Источно Ново Сарајево догодила ријетка ситуација да је само четири године након оснивања промијењено њено сједиште.

“То је показатељ да се народ Источног Новог Сарајева и цијелог Источног Сарајева годинама понаша као феникс, диже се, ствара и изграђује ново. И овај трг је прилика да покажемо колико овај народ може да иде напријед”, рекао је Ћосић на свечаном отварању.

Он је подсјетио да се на Тргу Републике Србије у изградњи крајем прошле године окупило 4.000 до 5.000 људи како би изразили подршку браћи у Црној Гори у намјери да одбране светиње.

“То је показатељ да је ово мјесто добрих намјера, окупљања и сусрета”, рекао је Ћосић, истичући да нема много локалних заједница које имају парк назван по Гаврилу Принципу, обданиште “Патријарх Павле” и Трг Републике Србије.

Он је подсјетио да су одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево једногласно донијели одлуку о називу трга, као и да предсједник Србије Александар Вучић добије највише признање ове општине.

Ћосић је рекао да ће наредне године на Тргу Републике Србије бити завршен споменик Породици који има двоструко значење и функцију.

“Једна је да покаже да су Србија и Република Српска једна породица и да нам је Србија и отац и мајка, а да смо ми њена дјеца. Друго – желимо да симбол породице буде симбол поновног окупљања Срба из Сарајева и да Срби и остали народи граде Источно Ново Сарајево и да заједно идемо у свјетлију будућност”, рекао је Ћосић.

Добривоје Братић, директор предузећа “Илиџа путеви” које је извело радове на изградњи трга, захвалио је општинском руководству на указаном повјерењу, као и владама Србије и Републике Српске на финансирању изградње трга.

Он је истакао да је новоизграђени трг дио комплекса са Парком Гаврило Принцип и да даје печат Источном Новом Сарајеву.

Братић је изразио задовољство што су “Илиџа путеви” оправдали указано повјерење и захвалио радницима овог предузећа и кооперантима на уложеном труду да радови буду квалитетно и на вријеме завршени.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Источном Новом Сарајеву да је новоизграђени Трг Републике Србије резултат иницијативе коју је подржао предсједник Србије Александар Вучић да се у сваком граду и општини у Републици Српској изгради објекат који ће носити назив Републике Србије.

Изразивши задовољство што је изграђен Трг Републике Србије, Додик је истакао да је то знак српске саборности у Источном Сарајеву, граду који чини најхрабрији и најстрадалнији дио српског народа.

“Данас смо овдје сви заједно, имамо Републику Српску и знамо да Србима нема слободе без државе”, рекао је Додик и додао да је довољно отићи само пар километара даље и видјети како Срби немају слободе и како су грађани другог реда.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је да су институције Српске и Србије заједно са руководством Источног Новог Сарајева учествовале у изградњи вртића, позоришта, спортске дворане, трга, пута ка Јахорини, болнице…

Додик је посебно захвалио Вучићу на опредијељености да помогне српском народу ма гдје живи.

“У Србији има много мјеста гдје треба уложити, али исто тако ово је порука да Србија нас доживљава као дио себе”, истакао је Додик.

Подсјећајући да је изградња Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву дио заједничког пројекта Републике Српске и Србије да у свакој од 63 општине Српске буде изграђен објекат који ће носити назив Србије, Додик је додао да нису заборављене ни општине у Федерацији БиХ гдје већински живе Срби.

“Од Дрвара, Грахова, Гламоча помажемо и реализујемо одређене пројекте”, рекао је Додик, наводећи да је у Дрвару Влада Србије, а на снову одлуке предсједника Вучића, отворила погон предузећа “Јумко”, у ком је запослено око 100 жена.

Додик се и овом приликом заложио да грађани Републике Српске добију држављанство Србије.

“Остајемо овдје, али хоћемо да будемо држављани Србије”, рекао је Додик, истичући да нема босанских Срба, него само Срба.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да се и сам сматра грађанином Источног Сарајева.

“Сви су добродошли у Источно Сарајево, али не треба заборавити да је ово српско и српски грунт”, нагласио је Додик.

Он је изразио увјерење да ће нови трг служити свим генерацијама становника Источног Новог Сарајева и бити на понос свих који ту живе.

“Нека живе Република Српска и Србија као државе српског народа, нека живи српски народ у слози гдје год био”, поручио је Додик.

Filter 2019