ВЛАДА СРБИЈЕ: Сарајка нови министар рада

Извор: ФИЛТЕР/Новости/РТС

Након завршене сједнице Предсједништва Српске напредне странке, грађанима су се обратили предсједник Србије Александар Вучић и мандатар за састав нове Владе Републике Србије Ана Брнабић.


Брнабић је рекла да ће нови министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања бити др Дарија Kисић Тепавчевић.

Дарија Kисић Тепавчевић је рођена 20. августа 1975. године у Сарајеву. Долази из породице академских грађана. Отац Богдан је електроинжењер, који је радни вијек провео у сарајевском предузећу “Енергоинвест”. А мајка Весна је љекар, педијатар. Управо је она била узор младој Дарији да изабере љекарски позив. Док се 3 године млађи брат опредијелио за струку оца. Те је завршио електротехнички факултет.

У разговорима, као и у интервјуима, Дарија Kисић Тепавчевић увек истиче да је “100 одсто Херцеговка”. Наиме, Kисићи потичу из места Баљци, крај Билеће. И породица њена мајке, Пашић је из Херцеговине.

Радо се сјећа дјетињства испуњеног игром, несташлуцима, па и “обрачунима са братом иза куће”. Чак и данас, када због пословних обавеза нема довољно слободног времена, већи дио љета проводи у родној Херцеговини.

Основну школу “Слободан Вуковић” у Сарајеву завршила је као ђак генерације. Школовање је наставила у Трећој гимназији. Нажалост, са 17 година дочекао ју је рат и раздвајање породице. Она и брат су се преселили у Билећу, код очевих. Док су родитељи остали у Сарајеву.

У Билећи је Дарија Kисић Тепавчевић са, такође, одличним успехом завршила трећу и четврту годину у билећком средњошколском центру “Голуб Kуреш”. Тек након матурирања породица се поново нашла на окупу. Да би убрзо спас од ратних разања потражили у Београду.

У главном граду Србије је уписала Медицински факултет, који је завршила 2001. године са просјеком 9,60. С обзиром на то да је била добар студент већ наредне године добила је прилику да почне да ради као аситент-приправник на предмету Епидемиологија. Врло брзо увидјела је да јој рад са студентима и научна истраживања пријају. Па је епидемилогију изабрала за свој животни позив.

Године 2006. на Медицинском факултету у Београду је специјализирала епидемиологију. А затим и докторирала са највишим оценама на теми “Предиктивна вредност квалитета живота у процени исхода болести код болесника са мултиплом склерозом”.

Доктор, професор, епидемиолог, аутор је више од сто научних радова из области епидемиологије, који су објављени како у домаћим тако и у страним публикацијама.

Прије двије године је одиграла важну улогу у борби против епидемија малих богиња. Да би, заслужено, 2019. представљала Европу на “Инцијативи за глобалну елиминацију малих богиња и рубеле” која је одржана у Вашингтону.

Дуго се бавила умјетничким клизањем, а јако је талентована за цртање. Што се тиче књижевности, јако воли Мешу Селимовића, Иву Андрића и Мому Kапора.

У једном интервјуу објаснила је због чега њена породица никада није отишла у иностранство, већ су одлучили да остану у Србији. Њен отац је тада рекао: “Једино се овај комад неба на свијету зове Србија. А ми смо Срби”. Те ријечи заувијек су јој се урезале у сјећање.

И у претходном сазиву Владе Србије, било је мјеста за једну рођену Сарајку. Нела Кубуровић је била министар правде,а оно што је занимљиво да је удата за брата Дарије Кисић Тепвчевић.

Filter 2019