Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Višković: Vlada će nastaviti da pomaže Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je nakon današnjeg sastanka sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem da se ova lokalna zajednica, kao i cijelo Istočno Sarajevo, iz godine u godinu razvijaju, te poručio da će Vlada Srpske nastaviti da pomaže i ovoj i svim drugim lokalnim zajednicama širom Republike.
On je rekao da je na sastanku razgovarano o projektima u Istočnom Novom Sarajevu koji su pri završetku, a za koje je Vlada Srpske obezbijedila sredstva, kao i o projektima koje ova lokalna zajednica, odnosno grad Istočno Sarajevo planiraju realizovati u narednom periodu.

“Drago mi je da u Republici Srpskoj imamo lokalne zajednice koje imaju potrebe za školama i za obdaništima, što pokazuje razvoj i da ima dovoljno mladih ljudi i dovoljano djece”, rekao je Višković novinarima nakon sastanka i obilaska objekta novog pozorišta u izgradnji.

On je poručio da će Vlada Srpske nastaviti i u narednom periodu da pomaže svim lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

“Ne pravimo izuzetak i nismo Vlada koja će forsirati neku lokalnu zajednicu na štetu neke druge. Naprosto želimo ravnomjeran razvoj Republike od Trebinja do Novog Grada”, naglasio je Višković i dodao da će se Vlada tako ponašati i u narednom periodu.

On je istakao da kada se grade škole, obdaništa, putevi, vodovodi, ulaže u zdravstveni sektor, to onda nije politička ni nacionalna priča nego opštekorisna društvena priča za sve građane, što se može vidjeti i na prostoru Istočnog Sarajeva, gdje doseljava veliki broj stanovnika, pa čak i iz Sarajeva u Federaciji BiH.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić najavio je da će 15. oktobra u ovoj opštini zvanično biti otvoren Trg Republike Srbije, o čemu je na današnjem sastanku upoznao predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.
Ćosić je podsjetio da su sredstva za izgradnju trga, koja se privodi kraju, 2017. godine obezbijedile vlade Republike Srpske i Srbije.

“Upoznali smo predsjednika Vlade u kojoj je fazi završetak radova na izgradnji sportske dvorane, za čiju je izgradnju Vlada Republike Srpske intervenisala sa dva miliona KM”, rekao je Ćosić novinarima.

On je dodao da je, uprkos teškoj situaciji koja je pogodila javne finansije lokalnih zajednica, ali i republički nivo, Viškovišć izrazio razumijevanje za iskazanu potrebu da Vlada pomogne završetak pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu.

“Od Vlade ćemo dobiti još 500.000 KM, koje će biti iskorištene za tri lota za opremanje pozorišta – jedan za građevinske radove, opremanje pozorišta namještajem, te ugradnju audio i vizuelne tehnike”, precizirao je Ćosić i izrazio očekivanje da će u februaru ili martu pozorište biti i završeno.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa Viškovićem u opštinskoj upravi razgovarano je i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona i usklađivanju mjera opštinskih štabova, Republičkog štaba za vanredne situacije i ostalih institucija s obzirom da se s dolaskom lošijeg vremena očekuje povećan broj oboljelih, a time i veći pritisak na zdravstveni sistem.

Filter 2019