Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

Васиљевић: Активно 148 случајева заразе, апел грађанима да поштују мјере

Извор: Срна

Епидемиолошка ситуација у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа је изузетно тешка јер се свакодневно јавља све већи број пацијената са симптомима акутне респираторне инфекције, а тренутно је активно 148 случајева заразе вирусом корона, рекао је Срни директор Дома здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић.

“Симптоми сезонског грипа и прехладе минимални су у односу на укупан број пацијената са акутним респираторним симптомима. Тако да када се неком појаве симптоми, скоро са сигурношћу можемо очекивати да ће тест показати да је позитиван на ковид 19”, појаснио је Васиљевић.

Он је нагласио да тест покаже да су ковидом 19 заражени скоро сви пацијенти који се јаве у Дом здравља са симптомима и навео примјер да од 60 узетих узорака, вирус корона буде потврђен код више од 50.

Углавном су се јављали пацијенти средње и млађе животне доби, а у посљедње вријем, истиче Васиљевић, све је више пацијената старије животне доби са тешком клиничком сликом.

“Због преоптерећености Болнице ‘Србија’ ми смо преузели на себе да лијечимо амбулантно пацијенте који имају обострану упалу плућа иако је била пракса да се пацијенти са тешком и средњом клиничком сликом шаљу на болничко лијечење”, рекао је Васиљевић, додајући да се праћењем здравственог стања одређује комлетан ток лијечења.

Васиљевић је рекао да се брисеви узимају код свих пацијената код којих се појаве симптоми акутне респираторне инфекције.

Он је нагласио да је здравствени систем преоптерећен, те да се брисеви који се узимају у Дому здравља Источно Сарајево шаљу на анализу у Фочу, али да се због преоптерећености тамошње лабораторије, једном или два пута у седмици брисеви шаљу на анализу у Бањалуку.

“На тај начин покушавамо растеретити лабораторију у Фочи”, рекао је Васиљевић.

Он је поручио да се брисеви у Дому здравља Источно Сарајево узимају свакодневно од 7.00 часова у амбуланти за респираторну инфекцију “Лукавица три” на раскрсници код Електротехничког факултета, те да ће ускоро бити оспособљен још један простор преко пута Дома здртавља гдjе ће брисеве узимати у истом термину.

“То је простор који је користила апотека, а добили смо га захваљујући општини Источно Ново Сарајево и Студентском центру. Ту је планирана изградња студентског центра”, појаснио је Васиљевић, додајући да се у амбуланти за респираторну инфекцију дневно прегледа између 80 и 100 пацијената.

Он је навео да је то огроман број, ако се узме у обзир да здравствени радници раде у заштитним одијелима, под маском, са визиром, један изузетно озбиљан посао који захтијева максималне напоре и концентрацију.

Васиљевић је поручио грађанима који процијене да немају теже симптоме, да се самоизолују, прате стање, те да не долазе одмах у Дом здравља, док они који имају повишену температуру, главобољу, кашаљ, малаксалост, болове у мишићима и зглобовима, повраћање да се јаве породичном љекару или Хигијенско-епидемиолошкој служби на бројеве телефона 057/230-456, 057/230-970, 057/230-899 и 057/230-640.

Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Источно Сарајево ради сваким радним даном од 7.00 до 19.00 часова и суботом од 7.00 до 12.00 часова.

Он је рекао да ће осим активног броја телефона Хитне помоћи 057/340-782, уколико се укаже потреба бити отворено још линија.

Васиљевић је рекао да се рентгенско снимање плућа и лабораторијски налази пацијентима код којих је потврђен вирус корона или се сумња на присуство заразе, ради сваки радни дан од 19.00 до 21.00 час, ради безбједности осталих пацијената.

Он је нагласио да због погоршане епидемиолошке ситуације трпи и породична медицина, јер су због појаве вируса међу љекарима били приморани да докторе породичне медицине пребаце у акутно респираторну амбуланту.

“У том случају имамо ситуацију да љекар породичне медицине води и по три тима, што значи између 4.000 и 6.000 становинка на једног љекара. То је заиста много”, рекао је Васиљевић.

Васиљевић је као проблем истакао и недостатак возила Хитне помоћи, јер Дом здравља Источно Сарајево тренутно има само једно возило.

“Ми не можемо послати возило на терен, јер онда Хитна помоћ остаје без возила у случају инфаркта или неког другог хитног случаја. Ми немамо новца да купимо возило и надам се да ће локална заједница и Министарство здравља и социјалне заштите имати разумијевања и ријешити нам тај проблем”, рекао је Васиљевић.

Према његовим ријечима, у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа тренутно је активно 148 случајева заразе ковидом 19, од чега је 17 медицинских радника, док су у изолацији 3.283 лица, а из изолације је изашло 2.509 лица.

Он је рекао да је у ове двије општине до сада урађено 1.597 тестирања на ковид 19.

Директор Дома здравља Источно Сарајево апеловао је на грађане да се придржавају прописаних мјера, носе маску, држе дистанцу и уздрже од окупљања.

“Само заједно можемо утицати на сузбијање ширења заразе. Замолио бих грађане за стрпљење и да имају разумијевање за медицинско особље, јер сви смо ми на истој страни и један тим”, констатовао је Васиљевић.


Filter 2019