Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Bolja dostupnost lijekova za trudnice

Izvor: SRNA

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske će od novembra finansirati lijekove generičkih naziva “enoksaparin” i “dalteparin”, koje najčešće koriste trudnice.

Ovaj prijedlog podržao je i Upravni odbor fonda, prvenstveno zato što te lijekove najčešće koriste trudnice sa dijagnozom trombofilije i venske tromboze, a u praksi se dešavalo da ih nema u domovima zdravlja, pa su ih morale same kupovati, saopšteno je iz FZO Republike Srpske.

Iz Fonda navode da će na ovaj način finansijski rasteretiti i domove zdravlja koji do sada nisu mogli uskladiti stvarne potrebe za ovim lijekovima sa svojim finansijskim mogućnostima, zbog čega se i dešavalo da ih nema u domovima zdravlja.

U saopštenju se navodi da će se od novembra ovi lijekovi nabavljati prema posebnom programu FZO Republike Srpske i da se više neće nalaziti na listi lijekova domova zdravlja i ambulantama porodične medicine.

“Ovi lijekovi će se i dalje nabavljati putem javnog tendera, dok je i indikacija za ove lijekove nepromijenjena – nastavak bolničog liječenja”, dodaju iz FZO Republike Srpske.

Na osnovnu bolničku listu lijekova od novembra će, kako se navodi, biti uvršten novi antibakterijski lijek “ertapenem” /prašak za koncentrat za rastvor za infuziju/ koji se koristi u liječenju infekcija kod djece, kao i odraslih uzrokovanim bakterijama koje su osjetljive na ertapenem.

“Sve ove promjene su dokaz dosljednosti FZO Republike Srpske koji je u proteklih nekoliko godina izdvojio znatna finansijska sredstva kako bi osiguranicima obezbijedio nove terapije u skladu sa svjetskim preporukama”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je samo u periodu od 2016. do 2020. godine uvedeno više od 30 novih lijekova, većinom najsavremenijih terapija, za specifična i teška oboljenja, koje su pacijentima dostupne u bolnicama, odnosno lijekova koji se nabavljaju u okviru posebnog programa FZO Republike Srpske.

Riječ je o, kako se navodi, terapijama za Goševu bolest, hemofiliju, liječenje HIV-a, metastatskih karcinoma prostate, kolorektalnog karcinoma, Hočkinovog limfoma, biološke terapije za neonkološke indikacije, šizofrenije, imunoterapije za melanom kože.

Iz FZO Republike Srpske ističu da je riječ većinom o izuzetno skupim najsavremenijim terapijama, nove generacije, koje pacijenti oboljeli od pomenutih bolesti primaju i u drugim razvijenim zemljama svijeta.

Kada su u pitanju lijekovi koji se izdaju na recept, iz FZO Republike Srpske navode da je u posljednjih pet godina na ovu listu lijekova uvršteno 36 novih generičkih lijekova.

Ti lijekovi su na listi zastupljeni sa više komercijalnih naziva, te ako se uzmu u obzir komercijalni nazivi i različite doze i oblici lijekova, radi se o više od 100 novih lijekova.

“Fond u skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno osluškuje potrebe osiguranika i zdravstvene struke, a sve s ciljem obezbjeđenja što efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite”, navodi se u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Filter 2019