Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /латиница

Бициклисти граде парк јединствен у региону

Аутор: ФИЛТЕР/МТБ ФОРИС

Чланови бициклистичког клуба, МТБ ФОРИС из Источног Сарајева, одлучили су се да направе јединствен бициклистички парк у региону.

Парк је смјештен на територији Источног Новог Сарајева, у близини урбаног дијела града, а наслања се на општину Источни Стари Град – регионални пут према Требевићу и Источну Илиџу – регионални пут према Јахорини. Трећа улазна тачка је у самом урбаном дијелу града.

Укупна површина парка је 5 квадратних километара, са укупно 30 км атрактивних бициклистичких стаза (макадам, шумске стазе, извори питке воде и језера).

Бициклистички парк носи симболични назив MTB City Road, јер је замишљен као градски mtb парк, намијењен некоме ко жели да чим изађе из свог стана и сједне на бицикл одмах вози по макадаму, или прелијепом шумском стазом.

У првој фази пројекта изградње парка ради се обиљежавање улазних тачака у парк, маркирање сваке раскрснице унутар парка, уређивање централне тачке парка – одморишта Kадино Брдо.

Прву фазу пројекта изградње овог парка у поптпуности је финансијски подржала општина Источно Ново Сарајево, а радови се управо приводе крају, тако да би отворење парка могло бити до краја овог мјесеца.

Ово је прва фаза, а у наредним фазама бициклисти клуба МТБ ФОРИС планирају радити на унапрјеђењу парка, уређивањем постојећих стаза, додавањем нових стаза и новог садржаја.


Град Источно Сарајево је посебно занимљив за развој mtb туризма, са својим огромним сировим потенцијалом као такав јединствен у региону. Ово је један позитиван примјер како треба радити да би се тај потенцијал искористио и оретворио у нешто корисно за локалну заједницу. Вјерујемо да ће у наредном периоду бити још оваквих примјера.

Filter 2019