Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Биоинжењеринг и медицинска информатика – нови програм Електротехничког, Медицинског и Машинског факултета

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

На Универзитету у Источном Сарајеву у академској 2020/2021. години покреће се нови студијски програм на трећем циклусу студија. Биоинжењеринг и медицинску информатику реализоваће Електротехнички, Медицински и Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

„Програм ће пружити могућност свим мастерима Медицинског, Електротехничког и Машинског факултета да се упишу на јединствен програм који обухвата све ове области. Данас се не може искључити информатика из медицине која се узима за рану дијагностику, као и машинство што се тиче нано технологија”, рекао је Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета .

Овакви програми већ одавно постоје у Европи и свијету, добро функционишу и на тржишту је исказана велика потреба за кадром из области биоинжењерства и медицинске информатике.

„Зависно од профила кандидата организоваће се и настава на првој години. Доктори на првој години имају основне инжењерске предмете, да стекну основна знања из инжењерства. С друге стране инжењери који уписују ове докторске студије ће на првој години имати озбиљан програм упознавања са анатомијом и физиологијом човјека како би научили структуру, грађу и функционисање организма“, појаснио је Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета.

Могућности примјене стеченог знања су широке, а велика пажња се поклања раду са апаратима и унапређењу технологије за потребе медицине. Бокоњић је подсјетио да су ови факултети и раније остваривали одличну сарадњу.

„Студенти и асистенти ЕТФ-а су у више наврата радили одређена рјешења за Медицински факултет која смо ми тестирали (холтери, ЕKГ). Правили су нам нека рјешења која су једноставнија, поготово за употребу код дјеце“, рекао је декан Медицинског факултета.

На Машинском факултету кажу да спремно улазе у изазов рада новог програма.

„Што се тиче наших области, то су прије свега биоматеријали, затим биомеханика и дио који се односи на употребу роботских система у медицини са аспекта кинематике односно динамике роботских система. Желимо да дамо допринос и у аутоматизацији медицинских инструмената који се користе за различите захвате у медицини“, изјавио је Милија Краишник, декан Машинског факултета.

Планирано је да се на нови програм трећег циклуса студија упише 15 студената, по пет са сва три факултета. Декани се надају да ће заинтересованост студената који су завршили мастер студије на Медицинском, Машинском и Електротехничком факултету бити велика, те да ће Универзитет у Источном Сарајеву успјешно школовати докторе Биоинжењеринга и медицинске информатике.

Filter 2019