Ацо Станишић: Наставићемо развој Пала

Извор: Независне новине

Демократски савез – Демос једна је од најбрже растућих партија у Сарајевско-романијској регији, а о тренутним активностима и очекивањима на локалним изборима разговарали смо са Ацом Станишићем, предсједником Регионалног одбора Демократског савеза – ДЕМОС Сарајевско-романијске регије и носиоцем листе кандидата Демократског савеза – ДЕМОС Пале за Скупштину општине Пале.

Kренућемо од најакутелнијих дешавања, Демос је у Палама обуставио сва јавна окупљања у склопу предизборне кампање због погоршане епидемиолошке ситуације у вашој општини. На који начин ћете сада спроводити кампању?

СТАНИШИЋ: Општински одбор Демократског одбора – ДЕМОС Пале одлучио је да обустави све предизборне активности које подразумијевају већа јавна окупљања, а која је и поред најбоље воље јако тешко исконтролисати. Разлог за овакву одлуку је свакако брига за здравље наших суграђана, посебно у условима погоршане епидемиолошке ситуације у Палама до које је, према ријечима надлежних, дошло управо због небриге и неодговорног понашања и организације прослава и окупљања. У овом моменту сви морамо бити свјесни у каквој се ситуацији налазимо, да вирус не бира и да се различито манифестује од појединца до појединца, те да је јако велики број младих људи у тешком стању.

Одговорност је на сваком од нас, а у ДЕМОС-у смо мишљења да управо ми из политичких партија, који претендујемо да будемо изабрани да одлучујемо у име грађана, треба да будемо примјер и покажемо да нема циља који је у овом тренутку пречи од тога да сачувамо здравље и животе наших суграђана, а у другом реду и нашу привреду јер би додатно погоршање епидемиолошке ситуације довело можда и до поновног затварања, што би наш привредни и економски систем јако тешко поднијели.

Морамо показати одговорност и да не постоје дупла мјерила и аршини. Што се тиче начина вођења кампање, Пале су мала средина у којој се сви познајемо и гдjе је лако посредно презентовати своје политике и програме путем пријатеља и познаника, а и модерне технологије нам дају широк спектар могућности за промовисање. Наравно, оне активности које подразумијевају мањи број људи, као и директан контакт а бирачима уз поштовање свих мјера заштите нисмо обуставили.

Демос је на Палама према ријечима многих један од најлојалнијих, ако не и најлојалнији партнер СНСД-а. Да ли промјене у владајућој коалицији на републичком нивоу могу утицати на резултате на локалу?

СТАНИШИЋ: Политика наше странке је таква да не коментаришемо превирања у другим политичким партијама, већ да се искључиво бавимо својом организацијом. Што се тиче посљедњих догађаја на нивоу коалиције чији смо и ми дио, вјерујем да оне неће имати веће посљедице на функционисање скупштинске већине у Народној скупштини и функционисање Владе Републике Српске, али ни на изборне резултате на локалном нивоу. Сва истраживања, она релевантна, дају значајну предност Југовићу и Ћосићу.

ДЕМОС Пале је недавно потписао Споразум о подршци канидатури Бошка Југовића, а сви наши општински одбори општина у саставу Града Источно Сарајево подржали су кандидатуру Љубише Ћосића, што такође говори у прилог томе да подржавамо њихову визију развоја општине и града и да вјерујемо у побједу и наставак добре сарадње и у наредне четири године. Такође, за развој општине је битно и то да власт на локалном нивоу остварује добру сарадњу са влашћу на нивоу Републике Српске и да сам развој наше општине не буде жртва неких политичких играрија и поткусуривања. Одличан примјер за то је, управо, наша општина у коју је Влада Републике Српске у посљедње четири године уложила значајна средства, посебно у развој Јахорине, а од чега бенефите већ осјећају и грађани и економија не само Пала, већ и регије.

Посебан замах даће нам и сад већ извјесна градња гондоле, која ће дати одличан замајац туристичком и привредном развоју Пала и регије. Исто тако, јако је битно Палама дати значајније мјесто у систему фунционисања Града Источно Сарајево, што у протеклом периоду није био случај. Управо је то једна од окосница споразума о подршци кандидатури Љубише Ћосића коју сам већ споменуо, а кроз који желимо да се бар дjелимично компензују све лоше одлуке из претходног периода, попут пресељења Скупштине града са Пала и других лоших одлука тадашње паљанске и градске власти.

Свјесни смо да се већина тих одлука сада не може поправити и промијенити, али желимо да у наредном периоду радимо боље и другачије од претходника и прије свега, реализујемо бар неколико великих и значајних пројеката у Палама, а који ће бити реализовани као пројекти Града Источно Сарајево.

Шта је то с чим Демос у Палама и Сарајевско-романијској регији излази пред бираче? Шта је то што вас одваја од других?

СТАНИШИЋ: ДЕМОС-у су ово први избори и први тест пред грађанима. Оно са чим излазимо пред грађане су реалне идеје и приједлози њихове реализације, којима ћемо Пале учинити бољим и атрактивнијим мјестом за живот. Kао што сам поменуо и раније, Пале су мало мјесто и на нашој листи су се нашли људи који су препознати у својим срединама као вриједни, одговорни и поуздани.

То ко смо и шта смо урадили до сада дајемо грађанима на оцјену, како појединачно, тако и као тим. Нисмо неко ко прича бајке о себи, ко пред грађане излази градећи представе и илузије о себи, које лако можете оборити разговором с неким од познаника и са пар кликова на интернету. И то је оно што нас одваја од других.

Чврсто стојимо на земљи, имамо знања и искуства, што смо доказали кроз своје професије и спремни смо да то знање и искуство ставимо на располагање заједници и од Пала направимо пожељно мјесто за живот и мјесто гдjе ће млади људи градити свој дом, а не тражити своје мјесто под сунцем далеко одавде.

Kакав изборни резултат Демос очекује у Палама и регији?

СТАНИШИЋ: ДЕМОС у Палама има јако амбициозне планове, а то је да на локалним изборима остваримо резултат који нам гарантује шест одборничких мандата у Скупштини општине Пале и пет одборника у Скупштини града Источно Сарајево. Овакав резултат нам даје добар основ за даљи раст и развој, јер планирамо да на Општим изборима 2022. године ДЕМОС у овој регији освоји посланички мандат у Народној скупштини Републике Српске и да посланик буде управо са Пала. Kада је ријеч о очекиваним резултатима у Сарајевско-романијској регији, ДЕМОС очекује освајање од 16 до 20 одборничких мандата.

Директор сте Електродистрибуције Пале – какво је стање у предузећу? Претходно сте годинама радили као успјешан руководилац у реалном сектору – има ли разлике?

СТАНИШИЋ: И има и нема. Kада научите да радите на један начин, ви те навике носите са собом гдjе год да кренете. Сав свој досадашњи радни вијек, а то је више од 25 година, провео сам у привреди, суочавајући се са свим изазовима које посао носи и трудећи се да постигнем све зацртане циљеве и такве навике сам пренио са собом и у Електродистрибуцију. Трудим се да уђем у све сегменте посла, од оних који се тичу само управе до оних најситнијих који су дио посла наших теренских радника.

Свејстан сам да сам, ма колико да сам директор, само један точак у том систему и да само као тим и кроз познавање свих проблема и изазова можемо постићи добре резултате. Уз то, посебан елан и енергију ми даје и негативна слика јавних предузећа у јавности, јер ме мотивише да покажем да може другачије.

Холдинг Електропривреде је у процесу реструктурирања које за циљ има стварање ефикасног и финансијски одрживог предузећа. Један од наших првих задатака у овом процесу је смањење броја радника, што је увијек осјетљив процес, али смо кроз програм добровољног одласка уз стимулативну отпремнину дошли до бројке која чак премашује неопходно смањење броја извршилаца.

И за крај, која је ваша порука гласачима?

СТАНИШИЋ: Моја порука њима јесте да буду БИРАЧИ и да изаберу међу свим понуђеним опцијама ону за коју вјерују да ће учинити све оно за шта се залажу ових дана у кампањи. Јер када погледате, програми и поруке свих партија су слични, готово исти, али кад дође до реализације настају проблеми и многи забораве шта су обећали.

Зато је моја порука гласачима да бирају мудро, да не вјерују лијепим сликама и још љепшим причама, већ да процјене где ту лежи истина и да свој глас дају дjелима, а не ријечима оних који им тај глас траже.

Filter 2019