Thu. Oct 22, 2020
ћирилица /latinica

Željko Samardžija u posjeti Nižnjem Novgorodu

Autor: FILTER

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji, Željko Samardžija juče je posjetio Nižegorodsku oblast. Samardžija se sastao sa generalnim direktorom Privredne komore Nižegorodske oblasti Ivanom Razuvajevim i predstavnicima kompanija zainteresovanih za razvoj trgovinskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Sastanku su prisutvovali i Olga Guseva, direktor Odjeljenja za spoljne odnose vlade Nižegorodske oblasti i Sergej Malov, predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Nižnjem Novgorodu.

Tokom razgovora, ruski proizvođači medicinske opreme, mineralnih đubriva, alkoholnih pića i kontrolnih ventila izrazili su namjeru da uđu na tržište Bosne i Hercegovine i povećaju isporuku svojih proizvoda.

“Važno nam je da se preduzetnici ne suočavaju sa problemima na putu širenja trgovine sa Bosnom i Hercegovinom, posebno sa Republikom Srpskom i njenim administrativnim centrom – gradom Banjalukom” naglasio je Samardžija.

Kako je ambasador Samardžija naglasio, ruski preduzetnici uvijek mogu direktno kontaktirati ambasadu Bosne i Hercegovine radi konsultacija i dobiti pisani odgovor na sva pitanja u vezi sa uspostavljanjem obostrano korisne bilateralne saradnje u različitim oblastima. Ambasador je takođe naglasio da Bosna i Hercegovina danas ima veliki potencijal za razvoj i modernizaciju svog industrijskog kompleksa i da aktivno radi na privlačenju stranih investicija.

Razgovaralo se i o prilikama za razvoj turističke saradnje između regiona Rusije i Bosne i Hercegovine. Željko Samardžija je upoznao prisutne o planiranom povećanju perioda bezviznog boravka državljana Ruske federacije na teritoriji BiH sa 30 na 90 dana. Ova mjera doprinijela bi povećanju broja turista koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu, a takođe bi omogućila većem broju specijalista da provedu dva ili tri mjeseca obuke u partnerskoj zemlji.

U okviru jučerašnje posjete Nižnjem Novgorodu, Samardžija je posjetio i memorijalni kompleks Vječni plamen (rus. Večnый ogonь) u Nižegorodskom Kremlju.

Samardžija je minutom ćutanja i polaganjem cvijeća na spomen obilježje odao počast žrtvama iz Nižnjeg Novgoroda koji su stradali u bitkama Velikog otadžbinskog rata.

„U godini obilježavanja 75. godišnjice Velike pobjede, sjećanje inostranih prijatelja na podvig stanovnika Nižnjeg Novgoroda je posebno važno za nas“, rekla je Olga Guseva i dodala da je polaganje cvijeća manifestacija dubokog osjećaja jedinstva između naroda Rusije i Bosne i Hercegovine, koji su se zajedno borili protiv fašizma.

Filter 2019