Wed. Oct 28, 2020
ћирилица /латиница

Жељко Самарџија у посјети Нижњем Новгороду

Аутор: ФИЛТЕР

Амбасадор Босне и Херцеговине у Русији, Жељко Самарџија јуче је посјетио Нижегородску област. Самарџија се састао са генералним директором Привредне коморе Нижегородске области Иваном Разувајевим и представницима компанија заинтересованих за развој трговинских односа са Босном и Херцеговином. Састанку су присутвовали и Олга Гусева, директор Одјељења за спољне односе владе Нижeгородске области и Сергеј Малов, представник руског Министарства спољних послова у Нижњем Новгороду.

Током разговора, руски произвођачи медицинске опреме, минералних ђубрива, алкохолних пића и контролних вентила изразили су намјеру да уђу на тржиште Босне и Херцеговине и повећају испоруку својих производа.

“Важно нам је да се предузетници не суочавају са проблемима на путу ширења трговине са Босном и Херцеговином, посебно са Републиком Српском и њеним административним центром – градом Бањалуком” нагласио је Самарџија.

Како је амбасадор Самарџија нагласио, руски предузетници увијек могу директно контактирати амбасаду Босне и Херцеговине ради консултација и добити писани одговор на сва питања у вези са успостављањем обострано корисне билатералне сарадње у различитим областима. Амбасадор је такође нагласио да Босна и Херцеговина данас има велики потенцијал за развој и модернизацију свог индустријског комплекса и да активно ради на привлачењу страних инвестиција.

Разговарало се и о приликама за развој туристичке сарадње између региона Русије и Босне и Херцеговине. Жељко Самарџија је упознао присутне о планираном повећању периода безвизног боравка држављана Руске федерације на територији БиХ са 30 на 90 дана. Ова мјера допринијела би повећању броја туриста који посјећују Босну и Херцеговину, а такође би омогућила већем броју специјалиста да проведу два или три мјесеца обуке у партнерској земљи.

У оквиру јучерашње посјете Нижњем Новгороду, Самарџија је посјетио и меморијални комплекс Вјечни пламен (рус. Вечный огонь) у Нижегородском Кремљу.

Самарџија је минутом ћутања и полагањем цвијећа на спомен обиљежје одао почаст жртвама из Нижњег Новгорода који су страдали у биткама Великог отаџбинског рата.

„У години обиљежавања 75. годишњице Велике побједе, сјећање иностраних пријатеља на подвиг становника Нижњег Новгорода је посебно важно за нас“, рекла је Олга Гусева и додала да је полагање цвијећа манифестација дубоког осјећаја јединства између народа Русије и Босне и Херцеговине, који су се заједно борили против фашизма.

Filter 2019