Thu. Oct 22, 2020
ћирилица /latinica

JAHORINA: Realizovana vježba spasavanja skijaša iz gondole

Izvor: SRNA

Pripadnici Gorske službe spasavanja (GSS) Republike Srpske Stanica “Jahorina” i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske danas su na Jahorini uspješno realizovali vježbu spasavanja skijaša zarobljenih na gondoli.

Načelnik GSS-a Mirko Kalem rekao je da je cilj ove vježbe da se pripadnici antiterorističke jedinice što bolje uvježbaju i opreme kako bi u slučaju neke nesreće mogli priteći u pomoć članovima Gorske službe spasavanja.

– Imamo izuzetno dobru saradnju sa antiterorističkom jedinicom MUP-a Republike Srpske. Gorska služba spasavanja nesebično prenosi znanje ovoj jedinici, jer su oni u zimskom periodu konstantno prisutni na Jahorini, tako da u svakom momentu mogu da nam pruže podršku u evakuaciji, ne samo sa gondole, već i sa bilo kog sistema kosog transporta – istakao je Kalem.

On je pojasnio da je prema scenariju vježbe zbog tehničkog kvara bilo nemoguće pokrenuti gondolu, što je podrazumijevalo evakuaciju skijaša.

– Po tom principu smo radili. Gondoli smo prišli od stuba, popeli se na kabinu i otvarili vrata, jer je ih je tokom transporta nemoguće otvoriti iznutra. Ušli smo u kabinu i bezbjedno izvršili pojedinačnu evakuaciju skijaša – naveo je Kalem.

Prema njegovim riječima, iste vježbe spasavanja sa različitim scenarijima biće nastavljene do petka, 2. septembra, kako bi maksimalno iskoristili vrijeme i uvježbali se za predstojeću zimsku sezonu.

Filter 2019