Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /латиница

Кулић и Иванцов: Интензивирати сарадњу са руским универзитетима

Извор: Срна

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић изјавио је данас у разговору са амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим да најважнију улогу у очувању руске културе и језика на овим просторима има Филозофски факултет на Палама.

Kулић је истакао да је Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву јединствен у региону по студијском програму Руски језик и књижевност и међународни политички односи, саопштено је из ове високошколске установе.

Он је Иванцова упознао о историји и специфичностима Универзитета у Источном Сарајеву, као и конкретном сарадњом коју овај универзитет остварује са универзитетима у Руској Федерацији.

“Била нам је изузетна част, али и привилегија, што смо били у прилици да угостимо амбасадора Иванцова. Резултат искрене и конкретне сарадње јесте чињеница да је у посљедње три године око 200 наставника, сарадника и студената са Универзитета боравило на универзитетима у Русији и обрнуто”, навео је Kулић.

Он је нагласио да је циљ да се та сарадња у будућности интензивира.

Kао један од циљева Kулић је навео и омогућавање студентима да дио практичне наставе обављају у компанијама у Русији, како би се упознали у функционисању компанија у том дијелу Европе.

Изразивши захвалност руководству Универзитета за срдачан пријем, Иванцов је рекао да Универзитет у Источном Сарајеву има 11 потписаних споразума о сарадњи са руским универзитетима.

“Мени је увијек изузетно драго да се нађем међу пријатељима на Универзитету у Источном Сарајеву и што имамо низ области у којима сарађујемо. Веома смо захвални на пажњи са којом се односе према руској култури и руском језику”, нагласио је Иванцов.

Напомињући да је ове године посебна пажња била посвећена обиљежавању 75 година од побједе у Другом свјетском рату, Иванцов је рекао да су професори са Универзитета у Источном Сарајеву, заједно са колегама из Русије, дали изузетан допринос одржавању различитих конференција и округлих столова.

На данашњем састанку, којем је присуствовао и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета на Универзитету у Источном Сарајеву Марко Гутаљ, било је ријечи и о новим смјеровима у оквиру којих се може продубити сарадња, као и о могућностима успостављања веза са другим универзитетима у Русији, те о конкретизацији сарадње, примарно у научноистраживачком сегменту и култури.

Иванцов је захвалио Kулићу и Гутаљу за сарадњу која постоји између Универзитета и Амбасаде Русије у БиХ, као и Републике Српске и Руске Федерације.

Filter 2019