Sun. Oct 25, 2020
ћирилица /латиница

Радета: Шта ако бирач одбије да носи заштитну опрему?

Извор: Срна

Члан Републичке изборне комисије Александар Радета указао је на нелогичности у Инструкцији о начину поступања органа за спровођење избора на изборни дан, гдје између осталог, није прописано шта треба урадити ако бирач одбије да носи заштитну опрему или мјерење тјелесне температуре.

Радета је навео да је у Инструкцији, коју је донијела Централна изборна комисија /ЦИК/, наведено да се обавезно обезбјеђује физичка дистанца у складу са смјерницама Свјетске здравствене организације, чега су дужни да се придржавају чланови бирачког одбора, посматрачи, медији, гласачи.

У једном члану Инструкције наложено је да чланови бирачких одбора често перу руке, мијењају рукавице, маске, визире, као и да мијењају комбинезоне.

“Како се избори најчешће одржавају у школама у учионицама са заједничким мокрим чворовима и за чланове бирачких одбора и све остале, како обезбиједити да не дође до злоупотребе и замјене гласачких листића и стварање тзв. бугарских возова, а како избјећи гужву због скученог простора”, напоменуо је Радета у ауторском тексту за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, у овом случају чланови бирачких одбора би више ходали него радили посао за који су превасходно задужени, што је у супротности Изборним законом БиХ, који каже да чланови бирачког одбора морају бити присутни током цијелог процеса гласања на бирачком мјесту.

Радета је истакао да је у Инструкцији наведено да просторије морају бити чишћене у редовним интервалима, те упитао да ли се тада обуставља процес гласања у складу са Изборним законом БиХ и да ли се то вријеме надокнађује, то јест продужава ли се рад бирачких одбора.

“Ако се бирачки одбор придржава свих одредаба како од могућих 60 посматрача на бирачком мјесту у Бањалуци изабрати четири-пет које ћемо пустити на бирачко мјесто, јер више нема мјеста, ако се придржавамо упутстава о броју лица и размаку у просторијама”, упитао је Радета.

Радета је нагласио да је непознаница како онемогућити остале посматраче да раде свој посао и по којем их критеријуму изабрати.

“Такође се говори да ће лица са температуром и заражени короном гласати у посебној кабини, која ће послије бити очишћена и дезинфикована. Да ли ће бити дезинфиковани и гласачки листићи прије убацивања у гласачку кутију, јер ће они касније доћи у дотицај са члановима бирачког одбора”, упитао је Радета.

Према његовим ријечима, у члану Инструкције речено је да ће сваки листић бити подигнут и показан посматрачима, али уз поштовање физичке дистанце.

“По овоме сви посматрачи ће морати имати око соколово да би са удаљености од два до 10 метара видјели шта је на листићу“, напоменуо је Радета.

Filter 2019