Fri. Oct 30, 2020
ћирилица /латиница

Приједлог начелника: Нова улица да добије назив “Треће сарајевске пјешадијске бригаде”

Извор: Општина Источно Ново Сарајево

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, упутио је приједлог да Комисија за одређивање назива улица, тргова и насељених мјеста, скупштине општине Источно Ново Сарајево, усвоји Одлуку да новоизграђена улица која се налази у обухвату регулационог плана „Центар 1“, а која из Спасовданске улице скреће према пекари „Златно Зрно“, добије назив „Треће сарајевске пјешадијске бригаде“.

“Трећа сарајевска пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Учествовала је у одбрани српских простора на западном дијелу сарајевског ратишта, али је стигла помагати саборцима и српском народу гдје год је било потребно”, наводи се у образложењу.

У приједлогу се подсјећа да је Трећа сарајевска пјешадијска бригада формирана 25. фебруара 1994. године спајањем три бригаде, чије зоне одговорности су биле Српска општина Центар, општина Вогошћа, општина Рајловац, општина Стари Град, општина Илијаш и општина Илиџа. Јединице које су ушле у новоформирану 3. сарајевску пјешадијску бригаду биле су:

– Кошевска лака пјешадијска бригада, која добија статус батаљона,
– Вогошћанска пјешадијска бригада, која добија статус батаљона,
– Рајловачка пјешадијска бригада, која добија статус батаљона,
– Благовачки батаљон,
– Осјечки батаљон,
– Хрешански батаљон

Крајем 1994. године, тачније 20. октобра, Трећој сарајевској пјешадијској бригади припојене су још двије јединице, које су до тада биле у саставу Илијашке бригаде.

“Тешко ратиште било је разлог што је из ове јединце погинуло више од 450 бораца. Међутим упркос војничкој побједи, вољом великих сила, српски народ и њихова војска морали су након потписивања Дејтона, напустити територију српских општина, од дијела Источног Старог Града, преко Семизовца, Вогошће, Рајловца до Илиџе и отићи на територију под контролом Републике Српске”, наведено је у образложењу приједлога начелника општине Источно Ново Сарајево.

Filter 2019