Fri. Oct 30, 2020
ћирилица /latinica

Dara Sekulić danas slavi 90. rođendan

Izvor: FILTER

Tokom večerašnje ceremonije otvaranja “Lut fest”-a, organizatori festivala čestitali su 90. rođendan pjesnikinji Dari Sekulić i uručili joj prigodan poklon.

Iza nje je impozantan književni opus, a našim sugrađanima poznata je i kao stalni član Festivala poezije za djecu. Godinama unazad ocjenjuje radove koje djeca iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije šalju.

“Nekada zna biti i do 1 000 radova. Dovoljno je samo da otvorim toliki broj koverata, ali ja to sve savjesno iščitam. Pokušavam da budem pravedna u odnosu na djecu, da niko ne bude povrijeđen, oštećen. Riječ je o jednom velikom zadataku, pjesničkom, ljudskom, materinskom…” rekla je nedavno u jednom intervjuu.

Dara Sekulić je rođena 1931. godine u Kordunskom Ljeskovcu na Kordunu. Godine 1942, kada je imala deset godina, ustaše su joj spalile rodnu kuću. Nakon pogibije njenih roditelja, odrastala je po različitim dječjim domovima i internatima.

Gimnaziju je započela u Rujevcu na Baniji, a nastavila u Italiji, Splitu, Karlovcu, Zagrebu i Sisku.

U Sarajevo je doselila 1953. godine, i završila Višu školu za socijalne radnike. U Sarajevu je živjela do 1992. godine, kada sa četvoro unučadi odlazi u izbjeglišto u Srpsko, danas Istočno Sarajevo. U svoj stan u Sarajevu vratila se 2002. godine.

Zastupljena je u brojnim antologijama u zemlji i svijetu. Pjesme su joj prevođene na mnoge jezike. Dobitnica je i Zmajeve nagrade za 1997. godinu, prvi dobitnik nagrade “Savo Mrkalj”, SPD “Prosvjeta”, Zagreb za 2006. godinu.

Filter 2019