Sat. Oct 31, 2020
ћирилица /латиница

Дара Секулић данас слави 90. рођендан

Извор: ФИЛТЕР

Током вечерашње церемоније отварања “Лут фест”-а, организатори фестивала честитали су 90. рођендан пјесникињи Дари Секулић и уручили јој пригодан поклон.

Иза ње је импозантан књижевни опус, а нашим суграђанима позната је и као стални члан Фестивала поезије за дјецу. Годинама уназад оцјењује радове које дјеца из БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније шаљу.

“Некада зна бити и до 1 000 радова. Довољно је само да отворим толики број коверата, али ја то све савјесно ишчитам. Покушавам да будем праведна у односу на дјецу, да нико не буде повријеђен, оштећен. Ријеч је о једном великом задатаку, пјесничком, људском, материнском…” рекла је недавно у једном интервјуу.

Дара Секулић је рођена 1931. године у Kордунском Љесковцу на Kордуну. Године 1942, када је имала десет година, усташе су јој спалиле родну кућу. Након погибије њених родитеља, одрастала је по различитим дјечјим домовима и интернатима.

Гимназију је започела у Рујевцу на Банији, а наставила у Италији, Сплиту, Kарловцу, Загребу и Сиску.

У Сарајево је доселила 1953. године, и завршила Вишу школу за социјалне раднике. У Сарајеву је живјела до 1992. године, када са четворо унучади одлази у избјеглишто у Српско, данас Источно Сарајево. У свој стан у Сарајеву вратила се 2002. године.

Заступљена је у бројним антологијама у земљи и свијету. Пјесме су јој превођене на многе језике. Добитница је и Змајеве награде за 1997. годину, први добитник награде “Саво Мркаљ”, СПД “Просвјета”, Загреб за 2006. годину.

Filter 2019