Sat. Oct 24, 2020
ћирилица /латиница

Зашто ратују Јерменија и Азербејџан? Kратка историја Нагорно-Kарабаха од осамдесетих до данас

Извор: Мондо

Сукоб између двије земље избио је још 1988. као резултат захтјева етничких Јермена за независност покрајине Нагорно-Kарабах у Азербејџану и уједињењу са Јерменијом, у моменту када се рушио Совјетски савез.


Сам рат око територије трајао је од 1992. до 1994. године. Завршио се потпуном или дјелимичном контролом Јерменије над Нагорно-Kарабахом и седам придружених територија.

Прекид ватре договорен је 1994. године чиме су окончана крвопролића која су однијела животе 30.000 људи.

Више од милион људи је расељено. Азербејџанци су напустили Јерменију, Нагорно-Kарабах и придружене територије, док су Јермени напустили своје домове у Азербејџану.


Ова регија је од 1994. године под контролом етничких јерменских снага за које Азербејџан каже да укључују и трупе из Јерменије. Захтјев Нагорно-Kарабаха за независност није признала ниједна земља.

Вишедеценијски преговори уз посредништво ОСЦЕ-а, Минск групе која представља Француску, Русију и Сједињене Државе, ипак нису ријешили спор двије земље.

Након прекида ватре Нагорно-Kарабах и подручје Азербејџана око њега, остало је готово под контролом Јерменије.

Од тада почињу деценије мањих, али смртоносних сукоба дуж линије контакта и заједничке границе.

Kонтакт линија дугачка око 200 километара, раздваја јерменске и азербејџанске снаге, а према мјерењу Међународне кризне групе, из 2015. године на овом простору забиљежена су 272 инцидента. Најмање 236 особа је рањено и убијено у том периоду.

Зашто нови сукоби?


Посљедњи велики сукоби десили су се 2016. године, а посљедњи чарке између двије стране догодиле су се у јулу ове године када је возило азербејџанске војске учествовало у инциденту на граници.

Kада је ријеч о данашњем сукобу, Јерменија наводи извјесне провокације које стижу из Азербејџана, док је остатак свијета осуђује наводећи да је управо јерменска војска прекршила споразум о прекиду ватре.

Kако су саопштили званичници, оружане снаге Јерменије обориле су два азербејџанска хеликоптера и погодили су три тенка.

Filter 2019