Sun. Oct 25, 2020
ћирилица /latinica

Dodik testira koaliciju: Šta treba da pokažu predstojeći lokalni izbori za vladajući savez u Republici Srpskoj

Izvor: Novosti

Lokalni izbori u novembru pokazaće šta vladajućoj koaliciji u RS donose nove snage poput SPS i DEMOS, koje su nastale iz DNS i SP, dugogodišnjih glavnih partnera SNSD.


Predstojeći izbori pokazaće na koga u vladajućoj koaliciji, Milorad Dodik lider SNSD, može ozbiljno da računa pred opšte izbore za dvije godine.

Politički analitičari tvrde i da je moguće “provjetravanje” vladajuće koalicije ukoliko neko od partnera ne pokaže snagu na terenu. Velizar Antić, politički analitičar, kaže da je očigledan trend usitnjavanja partija koje čine vladajuću koaliciju.

-Dok ste na prošlim izborima imali tri ili četiri relevantne partije iz ovog bloka, na sljedećim izborima taj broj će biti šest do sedam. Veliko je pitanje hoće li sve ove partije preći izborni prag i ući u skupštine opština i gradova. U skladu sa ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima, moguće je očekivati i promjene u vladajućoj koaliciji.

Na ovaj zaključak nas navodi dosadašnje ponašanje Milorada Dodika, koji se vrlo brzo nakon političkog pada svojih političkih prijatelja, odricao istih i zaboravljao da su ikada bili u dobrim političkim odnosima. Ovaj scenario je moguće očekivati i nakon lokalnih izbora. Tako da, ukoliko stvari posmatramo iz te perspektive, sasvim je jasno da će ovi lokalni izbori u određenoj mjeri predstavljati pripremne izbore za 2022. kada nas očekuju Opšti izbori – pojašnjava Antić.

Rajko Vasić, član GO SNSD, kaže da lokalni izbori nisu samo test za male stranke već i za velike, jer će se sad vidjeti koliko ozbiljno prilaze izborima ili su se opustile. On ne misli da će biti “provjetravanja” vladajuće koalicije nakon izbora.

-Velike stranke koje su na vlasti znaju da im trebaju manje partije u određenim političkim situacijama. Opet, na opštim izborima male stranke ne donose ništa velikim strankama i to se jednostavno vidi kad se saberu cifre. Velike partije poput SNSD nemaju koristi od malih, ali politički gledajući, moraju ih imati na terenu i trpjeti – pojašnjava Vasić.

Jedna od stranaka koja prvi put izlazi na izbore je SPS. Saša Kondić, šef Povereništva SPS za Banjaluku, kaže da će ova stranka postići odličan rezultat na izborima, a u Banjaluci će biti istorijski rezultat.

-Ne bavimo se šupljim pričama, okupljamo građane, rješavamo probleme i pomažemo delima, a ne samo riječima i praznim obećanjima. To je ono što su Banjalučani prepoznali u našoj partiji, to je politika koju razumiju i prihvataju mladi ljudi ovog grada – poručio je Kondić.

Filter 2019