Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /латиница

Додик тестира коалицију: Шта треба да покажу предстојећи локални избори за владајући савез у Републици Српској

Извор: Новости

Локални избори у новембру показаће шта владајућој коалицији у РС доносе нове снаге попут СПС и ДЕМОС, које су настале из ДНС и СП, дугогодишњих главних партнера СНСД.


Предстојећи избори показаће на кога у владајућој коалицији, Милорад Додик лидер СНСД, може озбиљно да рачуна пред опште изборе за двије године.

Политички аналитичари тврде и да је могуће “провјетравање” владајуће коалиције уколико неко од партнера не покаже снагу на терену. Велизар Антић, политички аналитичар, каже да је очигледан тренд уситњавања партија које чине владајућу коалицију.

-Док сте на прошлим изборима имали три или четири релевантне партије из овог блока, на сљедећим изборима тај број ће бити шест до седам. Велико је питање хоће ли све ове партије прећи изборни праг и ући у скупштине општина и градова. У складу са оствареним резултатима на локалним изборима, могуће је очекивати и промјене у владајућој коалицији.

На овај закључак нас наводи досадашње понашање Милорада Додика, који се врло брзо након политичког пада својих политичких пријатеља, одрицао истих и заборављао да су икада били у добрим политичким односима. Овај сценарио је могуће очекивати и након локалних избора. Тако да, уколико ствари посматрамо из те перспективе, сасвим је јасно да ће ови локални избори у одређеној мјери представљати припремне изборе за 2022. када нас очекују Општи избори – појашњава Антић.

Рајко Васић, члан ГО СНСД, каже да локални избори нису само тест за мале странке већ и за велике, јер ће се сад видјети колико озбиљно прилазе изборима или су се опустиле. Он не мисли да ће бити “провјетравања” владајуће коалиције након избора.

-Велике странке које су на власти знају да им требају мање партије у одређеним политичким ситуацијама. Опет, на општим изборима мале странке не доносе ништа великим странкама и то се једноставно види кад се саберу цифре. Велике партије попут СНСД немају користи од малих, али политички гледајући, морају их имати на терену и трпјети – појашњава Васић.

Једна од странака која први пут излази на изборе је СПС. Саша Kондић, шеф Повереништва СПС за Бањалуку, каже да ће ова странка постићи одличан резултат на изборима, а у Бањалуци ће бити историјски резултат.

-Не бавимо се шупљим причама, окупљамо грађане, рјешавамо проблеме и помажемо делима, а не само ријечима и празним обећањима. То је оно што су Бањалучани препознали у нашој партији, то је политика коју разумију и прихватају млади људи овог града – поручио је Kондић.

Filter 2019