Thu. Oct 29, 2020
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Освештање споменика патријарха Павла 17. октобра

Извор: СРНА

Споменик блаженопочившег патријарха српског Павла, висок два и по метра, који је постављен испред Саборног храма Светог архангела Гаврила на Палама, биће освештан 17. октобра.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом обавијестио је Управу четвтре паљанске парохије да ће чин освештања бити обављен 17. октобра у 12.00 часова.

Споменик је дјело академског вајара и сликара Бојана Микулића из Бањалуке, а на постољу су исписане ријече патријарха Павла – “Проћи ће све али душа, образ и оно што је добро остаје заувек”.

Споменик је дар паљанске компаније “Станишић” становницима ове локалне заједнице поводом 25 година постојања и рада ове компаније.

“На овај скроман начин желимо да захвалимо суграђанима за подршку коју су нам све ове године давали јер сам сигуран да без њих не бисмо били овђе гђе смо данас”, рекао је раније оснивач компаније Ацо Станишић.

Он је додао да је намјера и да на овај начин одају почаст великом човјеку, блаженопочившем српском патријаху Павлу кога су за живота многи називали “живим свецем”.

Споменик је урађен у бронзи, тежине око 350 килограма, а прављен је у ливници “Јанковић” у Смедереву.

Filter 2019