Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /latinica

Trg i dvorana – nekada i sada (FOTO)

Autor: FILTER/ M.K.

Ideje o sportskoj dvorani i trgu u centru Istočnog Novog Sarajeva stare su skoro 20 godina.

Dvorana

Izgradnja sportske dvorane počela je prije 18 godina. Nakon višegodišnje pauze i zastoja u izgradnji dolazi do urušavanja krova u februaru 2012.godine. Utvrđeno je da je razlog rušenja nekvalitetno projektovana i urađena krovna konstrukcija. Nekoliko godina je ovaj objekat za opštinu bio rupa bez dna. Morali su 2013. godine platiti uklanjanje srušenih ostataka, a potom isplaćivati novac izvođačima koji su ih tužili…

Od ideje se nije odustajalo, pa su nakon konsolidovanja opštinskog budžeta i uključivanja Vlade Republike Srpske, obezbijeđena zajednička sredstva na nastavak izgradnje. Radovi su nastavljeni prije dvije godine i danas su u završnoj fazi.

U staru dvoranu, koja je srušena uloženo je 7,6 miliona KM. U obnavljanje, u prvoj fazi je uloženo 4,7 miliona KM, dok je u drugoj fazi koja podrazumijava unutrašnje radove i opremanje izdvojeno još 3,4 miliona KM.

Dvorana će, osim sportskog dijela, imati i poslovni. Za zakup je ponuđeno 29 poslovnih prostora različitih veličina. Predviđeno je da zakupci o vlastitom trošku izvrše unutrašnje uređenje prostora, a da se uložena sredstva kompenzuju kroz mjesečnu zakupninu u narednih 10 godina.

U opštini kažu da je interesovanje za ovakav vid zakupa prostora u novoj dvorani izuzetno veliko. Ovdje će biti ugostiteljski i zanatski sadržaji, apoteka, prodavnica. Takođe, na osnovu sporazuma koji su potpisali načelnik Istočnog Novog Sarajeva i gradonačelnik Trebinja, u dvorani će svoje mjesto naći i Hercegovačka kuća.

Trg Republike Srbije

Na Trgu Republike Srbije, čija će izgradnja i opremanje koštati 1,85 miliona KM, postavljene su klupe za odmor, “pametna klupa” i fontana. Centralni dio trga biće bronzani spomenik porodici koji će raditi akademski vajar Zoran Kuzmanović.

Završne radove na Trgu Republike Srbije danas je obišao Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je, u izjavi za “Filter”, potvrdio da će Trg Republike Srbije biti potpuno završen za 25 dana, a dvorana do Nove godine.

Filter 2019