Sat. Oct 31, 2020
ћирилица /латиница

Трг и дворана – некада и сада (ФОТО)

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Идеје о спортској дворани и тргу у центру Источног Новог Сарајева старе су скоро 20 година.

Дворана

Изградња спортске дворане почела је прије 18 година. Након вишегодишње паузе и застоја у изградњи долази до урушавања крова у фебруару 2012.године. Утврђено је да је разлог рушења неквалитетно пројектована и урађена кровна конструкција. Неколико година је овај објекат за општину био рупа без дна. Морали су 2013. године платити уклањање срушених остатака, а потом исплаћивати новац извођачима који су их тужили…

Од идеје се није одустајало, па су након консолидовања општинског буџета и укључивања Владе Републике Српске, обезбијеђена заједничка средства на наставак изградње. Радови су настављени прије двије године и данас су у завршној фази.

У стару дворану, која је срушена уложено је 7,6 милиона КМ. У обнављање, у првој фази је уложено 4,7 милиона КМ, док је у другој фази која подразумијава унутрашње радове и опремање издвојено још 3,4 милиона КМ.

Дворана ће, осим спортског дијела, имати и пословни. За закуп је понуђено 29 пословних простора различитих величина. Предвиђено је да закупци о властитом трошку изврше унутрашње уређење простора, а да се уложена средства компензују кроз мјесечну закупнину у наредних 10 година.

У општини кажу да је интересовање за овакав вид закупа простора у новој дворани изузетно велико. Овдје ће бити угоститељски и занатски садржаји, апотека, продавница. Такође, на основу споразума који су потписали начелник Источног Новог Сарајева и градоначелник Требиња, у дворани ће своје мјесто наћи и Херцеговачка кућа.

Трг Републике Србије

На Тргу Републике Србије, чија ће изградња и опремање коштати 1,85 милиона КМ, постављене су клупе за одмор, “паметна клупа” и фонтана. Централни дио трга биће бронзани споменик породици који ће радити академски вајар Зоран Kузмановић.

Завршне радове на Тргу Републике Србије данас је обишао Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Ћосић је, у изјави за “Филтер”, потврдио да ће Трг Републике Србије бити потпуно завршен за 25 дана, а дворана до Нове године.

Filter 2019