Thu. Oct 22, 2020
ћирилица /латиница

У више од 50 школа широм БиХ почиње програм “Образовање за мир”

Поводом Седмице мира званично је представљен програм мировног образовања и Водич за мировно образовање, које ће се кроз сарадњу министарстава образовања, школа и УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност реализирати по први пут ове године у више од 50 школа у Унско-санском, Средњобосанском, Херцеговачко-неретванском и Kантону Сарајево.


“Укључивањем мировног образовања у програме и активности школа направљен је важан искорак. У времену пандемије Цовид-19 и уз изазове прилагођавања наставе новим условима, сретни смо што смо заједнички успјели почети имплементацију овог програма захваљујући преданости представника министарства и наставног особља”, појашњава Едита Чоло-Захировић из УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност.

Циљ програма мировног образовања је да ученици стекну вјештине које ће им омогућити савладавање свакодневних изазова у комуникацији и проналазак свог пута ка учешћу у мировном активизму, али и да у коначници програм мировног образовања постане дијелом редовног рада наставника и студената.

У оквиру програма креиран је и Водич за мировно образовање за наставнице и наставнике који нуди плански приступ свим активностима које ће се реализовати у току ове школске године кроз радионице и активности. У креирању Водича учествовали су сви актери у образовању, а упутства које нуди прилагођене су новим генерацијама и изазовима с којима се суочавају када је у питању разговор о толеранцији, различитостима у локалној заједници и очување културе мира.

Програм мировног образовања постепено је комунициран од министарства, преко школа према наставницима, да би на крају дошао до ученика, што је приступ који су похвалили представници министарстава.

“Начин како смо приступили укључивању програма мировног образовања у наше школе ће постати примјером који требају да прате слични пројекти невладиних организација са сличним иницијативама према образованом суставу KСБ/СБK. Важно је да младе учимо да препознају што је вриједно у њима, али и да знају прихватити и признати вриједности другог и другачијег”, казала је Kатарина Велте, савјетница министра образовања, знаности, култури и спорта Средњобосанског кантона.

На подручју овог Kантона мировно образовање ће се реализовати у осам школа, а прве активности су почеле обиљежавањем Међународног дана мира и садњом стабала мира у двориштима школа. Слично су имплементацију пројекта почели и у десет средњих школа у Херцеговачко-неретванском кантону.

“С обзиром да овај дан има посебну симболику, основне и средње школе на подручју ХНK обиљежиле су га и послале поруке одговорности, солидарности и толеранције. Наш циљ је да оваквим пројектима и активностима ученицама и ученицима развијемо критичко мишљење, охрабримо их и кроз различите технике учења подстакнемо на промовирање мировног активизма”,поручио је министар образовања, науке, културе и спорта др. Рашид Хаџовић.

Од ове седмице мировно образовање почиње и у десет средњих школа Kантона Сарајево, најавила је професорица Селвира Машнић, координаторица реализације програма.

„Циљ програма је да се код ученица и ученика унаприједе ставови, знања и вјештине за изградњу мира и промовирања мировног активизма у БиХ“, закључила је Машнић.

У 23 средње школе Унско-санског кантона програм је фокусиран на обучавање наставног особља техникама превенције друштвено неприхватљивих понашања које ће проводити Удружење педагога.

„Подсјећамо, оснажујемо и поучавамо просвјетне раднике педагошким методама и техникама које за полазиште ђеловања препознају потребе ђетета и на нешто креативнији начин превенирају друштвено неприхватљиво понашање“, казала је Шејла Бјелопољак, представница Удружења педагога Унско-санског кантона.

Kроз сарадњу с министарствима образовања, ПРО-Будућност подржава изградњу културе мира у школама. Радионице имају за циљ да ученицима приближе знања и вјештине које ће им олакшати разрјешавање сукоба и користити у образовном процесу, а касније и у професионалном развоју. Нови приступ мировном образовању је са Седмицом мира нашао свој пут до 51 школе, уз наду да ће њихова позитивна искуства охрабрити ширење ове приче даље, широм Босне и Херцеговине.

Filter 2019