Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /latinica

Opština Pale sufinansira nabavku mehanizacije za poljoprivrednike

Foto: SRNA

Autor: FILTER/ M.K.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas ugovore sa 69 korisnika podsticaja koji su ostvarili pravo na sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i priključaka. Opština će sa 60 hiljada maraka sufinansirati nabavku mehanizacije.

Poljoprivrednici će dobiti 50 odsto sredstava iz budžeta opštine za nabavku poljoprivrednih mašina i priključaka. Za tu namjenu izdvojeno je 60 hiljada maraka a biće sufinansirana nabavka 40 poljoprivrednih mašina i 29 priključaka.

“Opština finansira 50 odsto troškova nabavke tih mašina i priključaka. Isplata će biti po podnošenju računa, odnosno prilikom kupovine korisnici podnose račun i opština na njihov račun prebacuje 50 odsto vrijednosti mašina. Prošle godine smo imali 20 podsticaja, ove godine je to 69“, rekao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

„Ovo je kruna podrške poljoprivrednicima u ovoj godini. Imali smo do sada podršku kroz dođelu plastenika, junica, otkup mlijeka, a podržavali smo i pčelare. Bio sam u kontaktu sa svim ovim ljudima i vidio da im podsticaji mnogo znače“, dodao je Igor Ikonić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti

Neki od kriterijuma na osnovu kojih su rangirani poljoprivrednici koji su dobili podsticaju su da li imaju svoje ili zemljište koje koriste, socijalni status, te da li imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
Korisnik podsticaja Slavko Vasić planirao je da nabavi motokultivator. Zahvalio je rukovodstvu opštine Pale na tome što su, kako navodi, procijenili potrebu za ovakvim podsticajem.

„Nama kao poljoprivrednicima i ljudima koji žele da održavaju svoja imanja, mehanizacija znači. Ako ništa da zadržimo i malo poboljšamo svoje finansije.“

Filter 2019