Sat. Oct 31, 2020
ћирилица /латиница

Љекари ће одлучивати ко не мора везивати појас

Извор: Независне

Безбједносни појас у возилима неће морати користити возачи и путници којима то одобре љекари. Ова одредба би требало да буде уврштена у Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима (ЗОБС) у БиХ, чије су измјене у току.

У ЗОБС-у који је тренутно на снази наводи се да су возач и лица која се превозе возилом дужни користити безбједносне појасеве за вријеме док се возило креће у саобраћају на јавном путу.

-Изузетно од тог става појас не морају користити лица која имају увјерење да из здравствених разлога не могу користити појас. Под здравственим разлозима сматрају се хроничне болести, деформитети тијела, повреде или стања код којих би коришћење појаса током вожње могло додатно нарушити здравље, односно угрозити живот или опоравак те довести до нежељених компликација, пријевременог порода те могућег инвалидитета тог лица – наводи се у предвиђеним измјенама.

Коментаришући ове одредбе, Милија Радовић, в.д. замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, истиче за “Независне” да је њихов приједлог био да се иде с таквим измјенама, али без прецизирања о томе у којим ситуацијама грађани неће морати везивати појас.

-То би требало да се регулише правилником који доноси Министарство здравља, односно да струка каже ко не може да користи појас. То, дакле, не треба стајати у закону, довољно је да пише да безбједносни појас не морају везивати лица која то не могу чинити из здравствених разлога –  рекао је Радовић за “Независне”.

Њему се, како каже, у протеклим годинама неколико грађана већ обраћало овим поводом.

-Рецимо, био је ту један човјек који има уграђен пејсмејкер, па му је наводно љекар рекао да не би требало да користи појас. Може се претпоставити да има физичких стања, односно обољења гдје би кориштење појаса имало негативан утицај – рекао је Радовић.

Како додаје, ове измјене би требало у пракси да се спроводе на начин да љекар одлучи о томе ко не мора да користи појас те да он да увјерење пацијенту, који га потом предочава на захтјев полиције.

-Дакле, таква лица би носила увјерење и показала га полицајцу који возило заустави – нагласио је Радовић.

Раде Дујаковић, специјалиста интерне медицине из Бањалуке, каже за “Независне” да је чињеница да постоје пацијенти за које везивање појаса није препоручиво.

-Врло често кад возите, рецимо у свом приватном аутомобилу, пацијента који је срчани или плућни болесник, он не подноси појас – појашњава Дујаковић.

Према његовим ријечима, сигурно је да постоји категорија становништва гдје појас може погоршати здравствено стање.

-Љекарима би се могло дати повјерење да простудирају сваки појединачни случај. Дакле, сваки појединачан случај би требало размотрити, али такво нешто не би смјело бити злоупотријебљено. Значи, безбједност саобраћаја не би смјела бити угрожена – нагласио је Дујаковић у изјави за “Независне”.

Подсјетимо, у ЗОБС-у, који је на снази, наводи се да ће казном од 100 до 300 КМ бити кажњен возач или друго лице које се за вријеме вожње не веже безбједносним појасом.

Filter 2019