Sun. Oct 25, 2020
ћирилица /latinica

Pale: Potpisan ugovor o prvoj fazi izgradnje toplovoda

Autor: FILTER/V.Č.

Načelnik opštine Pale, Boško Jugović, potpisao je danas ugovor o izgradnji prve faze toplovoda za potrebe izmještanja postojeće toplane. Ugovor je potpisao sa Ljubišom Tanićem, predstavnikom konzorcijuma izvođača radova „Grijanjeinvesta“ Pale i „Termotehnika“ Banja Luka.

Vrijednost ovog ugovora iznosi 787.996 KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova je 90 dana od uvođenja u posao. Na ovaj način započinje rješavanje višedecenijskog problema sistema daljinskog grijanja u Palama, koji je najvećim dijelom izgrađen krajem osamdesetih godina prošlog vijeka.

Aktuelno rukovodstvo opštine Pale je zbog ranijih propusta prinuđeno da naruči izradu nove projektne dokumentacije za izgradnju toplovoda između buduće i stare toplane. Projekat je uradilo preduzeće „Routing“ Banja Luka.

„Ovo je veoma važan trenutak za opštinu Pale. Ušli smo u početak izmještanja toplane potpisivanjem ugovora sa konzorcijumom „Grijanjeinvest“ Pale i „Termotehnika“ Banja Luka. Radi se o novom toplovodu koji treba da poveže novu toplanu sa starom toplanom kako bi se ona mogla izmjestiti. Na proljeće nas očekuje druga faza. U periodu od naredne dvije godine biće stvoreni uslovi za izgradnju nove toplane i novog toplovoda. Nova toplana biće smještena na lokalitetu Luke, preko puta OŠ „Srbija“. Bitno je napomenuti da će toplana imati najsavremenije filtere i određen filterski dio da bi poštovali sve ekološke norme” istakao je Jugović.

„Želim da izrazim veliko zadovoljstvo što je problem daljinskog grijanja u Palama počeo da se rješava. Ovo je zaista prvi korak. I ranije smo bili inicijatori rješavanja ovog problema, ali se to nikada nije ostvarilo sve do sada. Ima jedna čuvena rečenica iz Andrićeve pripovjetke „Čovjek je dužan svome zavičaju“ pa mi je zadovoljstvo još veće što pred svojim vratima možemo da napravimo jedno savremeno rješenje. U prvoj fazi dužina toplovoda je nekih 1200 metara i biće potrebno još toliko u sledećoj fazi izgradnje. Načelnik je primjetio da to treba da bude savremeno i moderno rješenje. Nećemo dopustiti da to bude neka nekvalitetna oprema i nekvalitetna tehnička rješenja. Toplana će imati kapacitet od 15 do 20 megavata. Mnogo zgrada nakon rata se kačilo na elektro blok i to nam predstavlja veliki problem za našu elektro mrežu,a to je zločin vjerujte mi koristiti električnu energiju za grijanje“ rekao je Ljubiša Tanić, predstavnik firme „Grijanjeinvest“ .

Filter 2019