Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /латиница

Пале: Потписан уговор о првој фази изградње топловода

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.

Начелник општине Пале, Бошко Југовић, потписао је данас уговор о изградњи прве фазе топловода за потребе измјештања постојеће топлане. Уговор је потписао са Љубишом Танићем, представником конзорцијума извођача радова „Гријањеинвеста“ Пале и „Термотехника“ Бања Лука.

Вриједност овог уговора износи 787.996 КМ са ПДВ-ом, а рок за извођење радова је 90 дана од увођења у посао. На овај начин започиње рјешавање вишедеценијског проблема система даљинског гријања у Палама, који је највећим дијелом изграђен крајем осамдесетих година прошлог вијека.

Актуелно руководство општине Пале је због ранијих пропуста принуђено да наручи израду нове пројектне документације за изградњу топловода између будуће и старе топлане. Пројекат је урадило предузеће „Routing“ Бања Лука.

„Ово је веома важан тренутак за општину Пале. Ушли смо у почетак измјештања топлане потписивањем уговора са конзорцијумом „Гријањеинвест“ Пале и „Термотехника“ Бања Лука. Ради се о новом топловоду који треба да повеже нову топлану са старом топланом како би се она могла измјестити. На прољеће нас очекује друга фаза. У периоду од наредне двије године биће створени услови за изградњу нове топлане и новог топловода. Нова топлана биће смјештена на локалитету Луке, преко пута ОШ „Србија“. Битно је напоменути да ће топлана имати најсавременије филтере и одређен филтерски дио да би поштовали све еколошке норме” истакао је Југовић.

„Желим да изразим велико задовољство што је проблем даљинског гријања у Палама почео да се рјешава. Ово је заиста први корак. И раније смо били иницијатори рјешавања овог проблема, али се то никада није остварило све до сада. Има једна чувена реченица из Андрићеве приповјетке „Човјек је дужан своме завичају“ па ми је задовољство још веће што пред својим вратима можемо да направимо једно савремено рјешење. У првој фази дужина топловода је неких 1200 метара и биће потребно још толико у следећој фази изградње. Начелник је примјетио да то треба да буде савремено и модерно рјешење. Нећемо допустити да то буде нека неквалитетна опрема и неквалитетна техничка рјешења. Топлана ће имати капацитет од 15 до 20 мегавата. Много зграда након рата се качило на електро блок и то нам представља велики проблем за нашу електро мрежу,а то је злочин вјерујте ми користити електричну енергију за гријање“ рекао је Љубиша Танић, представник фирме „Гријањеинвест“ .

Filter 2019