Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /latinica

Tvrdimići – budući turistički centar dobija sve više sadržaja

Autor: FILTER/ M.K.

Razvoj sportsko – rekreativne zone na Tvrdimićima u Istočnom Novom Srajevu počeo je prije nekoliko godina izgradnjom lovačkog doma. U 2018. završen je otvoreni amfiteatar „Beli vuk“. To je bio početak za planski razvoj Tvrdimića, a krajnji cilj je da Tvrdimići budu pokretač razvoja turizma u ovom dijelu Istočnog Sarajeva.

Danas se na ovoj lokaciji završava drugi lovački dom, postavljen je mobilijar za dječje igralište, nabavljena bicikla za iznajmljivanje. Posebna atrakcija je teren sa vještačkom travom na 1 000 metara nadmorske visine. I to je samo početak.

Ovih dana počela je izgradnja pristupnog puta u dužini od 600 metara. Predviđena je i izgradnja trotoara, a ova saobraćajnica će omogućiti lakši pristup lokaciji koja postaje sve češći izbor naših sugrađana za jednodnevne izlete u prirodu.

Planovi za razvoj su ambiciozni – predviđaju vikend naselje, hotel, motele.

Izgradnja vikend naselja sa 55 tipskih kuća počeće uskoro. Javni poziv za izbor strateškog partnera je završen, pa se očekuje javni poziv za buduće vlasnike vikend kuća. Javno-privatnim partnerstvom gradiće se tri tipa vikend kuća, a krajnji kupci moći će da biraju kvadraturu i sami rade unutrašnje uređenje objekta.

„Na prošloj sjednici Skupštine opštine donijeli smo odluku, a nakon provedenog postupka, da to bude preduzeće „Akvamontmerc“ iz Istočnog Sarajeva. Oni će biti strateški partner u izgradnji kuća. Radi se o kompaniji koja na području opštine u toku godine izgradi najviše stanova. U pitanju je ozbiljna firma i mislim da ćemo ovim dodatno uposliti domaću operativu. Glavni projekti za sva tri tipa vikendica od 50, 80 i 110 m2 su završena. Mislim da ćemo u toku oktobra raspisati prvi javni poziv za prodaju lokacija“, pojašnjava Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Cijena m2 biće 960 KM i kupac će dobiti objekat u tzv „rau-bau fazi“. To znači da će biti pokriven i zatvoren sa završenim spoljašnjim radovima.

Uz izgradnju vikend naselja planirano je još nekoliko objekata, među kojima su jedan veći hotel i dva manja ugostiteljska objekta. Usvojenim planom predviđeno je dodatno uređenje i proširenje staza za šetnju i biciklizam. Ovdje će se raditi i adrenalinski park sa zip-lajnom.

Načelnik opštine, ne otkrivajući mnogo detalja, najavljuje i interesantan zimski sadržaj za djecu. O tome će, poručuje, više riječi biti u narednim sedmicama.

Filter 2019