Mon. Oct 26, 2020
ћирилица /latinica

Mitrić: Misija lutkarstva neće stati

Izvor: Srna

Misija lutkarstva i uljepšavanje života mališanima Istočnog Sarajeva neće stati, što dokazuje i Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, koji će biti održan od 28. septembra do 2. oktobra, izjavio je član Organizacionog odbora festivala Vitomir Mitrić.

“Ove godine festival će biti održan u smanjenoj formi jer od 15 pozorišnih lutkarskih predstava koje smo planirali za maj, u ovom festivalskom terminu realizovaćemo samo pet. Možemo reći da smo zadovoljni jer smo ipak uspjeli organizovati festival na ovaj način”, rekao je Mitrić novinarima.

Festival će u ponedjeljak, 28. septembra, otvoriti lutkarski spektakl “Pirinska folklorna magija” u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova.

U utorak, 29. septembra, Pozorište lutaka iz Niša predstaviće se predstavom “Vuk koji je ispao iz knjige” u režiji Dragoslava Todorovića, dok će narednog dana predstavu “O nježnosti”, koju je režirala Ines Pašić, odigrati Pozorište lutaka iz Mostara.

U četvrtak, 1. oktobra, na repertoaru je izvođenje predstave Dječjeg pozorišta iz Subotice “Crvenkapica i vuk”, u režiji Viktorije Eve Nađ, a 2. oktobra festival će biti zatvoren predstavom van konkurencije “Kuku Todore”, u izvođenju istog pozorišta, a koju je režirala Amela Vučenović.

Pozorište iz Subotice će na povratku u Srbiju odigrati jednu predstavu i u Zvorniku.

“Za većinu predstava mogu reći da mogu opravdati moto festivala Lutke za 21. vijek jer su rađene izuzetno kvalitetno, a neke od njih i kao eksperiment, što je za ovaj festival veoma značajno”, naveo je Mitrić.

Predstave će ocjenjivati stručni žiri koji čine dramski pisac, dramaturg i scenarista iz Beograda Igor Bojović, koji će dobiti Zlatnu animu za doprinos razvoju lutkarstvu, muzički pedagog Mladen Janković i novinar Novinske agencije Republike Srpske – SRNA Ognjen Begović.

Predstave će biti realizovane u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo uz primjenu svih neophodnih mjera zaštite.

Mitrić je naveo da će u okviru smanjenog pratećeg programa biti održano jedno master predavanje o temi “Lutkarstvo za vrijeme kovida”, kreativna radionica “Lutka je glumac” i promocija knjige “Šta je to lutka”.

Predsjednik organizacionog odbora, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, naglasio je da je veoma važno da se, bez obzira na okolnosti, ova i slične manifestacije održavaju i da život u Istočnom Sarajevu ide dalje.

“Dobro je da što će pet vrtića i tri osnovne škole iz ove i opštine Istočna Ilidža sa nama učestvovati u ovoj kulturnoj manifestaciji. Iskreno se nadam da će ova priča oko kovida da prestane, da ćemo ovaj test položiti i da ćemo pokazati da i u ovako složenim okolnostima organizujemo važne događaje za naše najmlađe”, izjavio je Ćosić.

Ćosić je izrazio očekivanja da će izgradnjom pozorišta naredne godine biti organizovan veličanstven festival, čime će pokazati da ovaj grad može da organizuje događaje na najvišem nivou.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da je grad uvijek podržavao ovu manifestaciju, kao specifičan oblik izraza kulture i umjetnosti jer se prije svega odnosi na najmlađu populaciju.

“Mi zaista nastojimo da u gradu očuvamo raznovrsni kulturni život i zato, osim ove, finansiramo i podržavamo i druge manifestacije. Ovo je primjer kako udružene opštine, zajedno sa gradom, pomažu u održavanju značajnih manifestacija za naš grad”, dodao je Lučić.

Filter 2019