Fri. Oct 30, 2020
ћирилица /latinica

Miovčić: Situacija nešto bolja, ali i dalje nepovoljna

Izvor: Srna

Epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona na području Sarajevsko-romanijske regije nešto je bolja nego u prethodnom periodu, ali da je i dalje nepovoljna, rekao je Srni rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Miovčić.

Miovčić je precizirao da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom Regionalne kancelarije Instituta 186 lica, dok je ukupan broj lica koji je prošao nadzor na području Sarajevsko-romanijske regije blizu pet hiljada.

“Ukupno pozitivnih do sada na našoj regiji imamo 813, od kojih se oporavilo 86 odsto, a trenutno su aktivna 94 slučaja”, rekao je Miovčić, navodeći da je najviše zaraženih registrovano na područjima koja pokrivaju domovi zdravlja Pale i Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja zaraženih preminulo je dva odsto, a najviše na području Pala – 10.

On je dodao da je, prema posljednjim podacima, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu hospitalizovano šest lica zaraženih virusom korona, što je manje nego u prethodnom periodu.

“Virus je i dalje u zajednici i imamo lokalnu transmisiju, tako da se novi slučajevi ne mogu povezati sa postojećim”, naglasio je Miovčić.

Navodeći da ima dovoljno testova za virus korona, on je podsjetio da se testiranja vrše u skladu sa protokolom za laboratorijsko testiranje, te da se uzorci uzimaju u ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kao i Regionalnog centra u Istočnom Sarajevu.

Filter 2019