Mon. Oct 19, 2020
ћирилица /латиница

Пале: Филозофски факултет – од октобра два нова студијска програма

Извор: Срна

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву од ове академске године почеће настава на два нова студијска програма – Новинарство и односи са јавношћу, те ревидирани и модернизовани Програм за политикологију и међународне односе.

Руководилац Катедре за новинарство и политикологију Вук Вучетић изјавио је да су два нова студијска програма атрактивна, те да вјерује да ће привући велики број младих који су заинтересовани за новинарство, политичке науке, међународне односе и односе са јавношћу.

– Оба програма трају четири године, након чега студенти стичу звање дипломираног новинара и комуниколога за односе са јавношћу, односно дипломираног политиколога. Цијеним да смо креирали атрактивне студијске програме који одговарају потребама тржишта, али и прате савремене трендове у струци – рекао је Вучетић.

Према његовим ријечима, студијски програм Новинарство и односи са јавношћу је јединствен на овим просторима јер по завршетку студија студенти стичу звање дипломирани новинар и комуниколог за односе с јавношћу, што ниједан други јавни факултет у БиХ не нуди.

– С обзиром на то да су новинарство и односи с јавношћу међусобно повезани, цијенимо да ће један излазни профил који обједињује знања из једне и друге области заправо омогућити студентима велики број различитих послова које могу обављати – сматра Вучетић.

Он је истакао да је циљ Факултета био да се понуди модеран студијски програм који ће омогућити стицање класичних знања из области комуникологије и новинарства, али који ће у исто вријеме бити обогаћен модерним и актуелним предметима који се тичу дигиталних технологија, корпоративне комуникације, маркетинга на друштвеним мрежама, те информатичке и медијске писмености.

– Односи са јавношћу постају све траженија и атрактивнија професија на тржишту рада. Велики број јавних институција, али и приватних компанија, политичких партија, невладиних организација, спортских клубова има потребу за што бољим јавним представљањем и креирањем препознатљивог имиџа који ће им осигурати квалитетнији и професионалнији рад. Потреба за кадром из области односа с јавношћу је додатно изражена с обзиром на све већи развој нових канала комуникације као што су друштвене мреже, онлајн платформе, паметне технологије – рекао је Вучетић.

Према његовим ријечима, у оквиру овог програма додатни фокус биће и на пракси коју ће студенти обављати у медијским кућама са којима Филозофски факултет има потписане уговоре, али и у различитим агенцијама за односе с јавношћу, одјељењима за односе с јавношћу у јавним институцијама и приватним компанијама са којима ова високошколска установа планира да оствари и формалну сарадњу.

– Цијенимо да ћемо на тај начин наставити у континуитету да стварамо квалитетан млади кадар који ће бити пожељан на тржишту рада – нагласио је Вучетић.

Говорећи о Студијском програму за политикологију и међународне односе, он је рекао да тај програм постоји од 2015. године, те да је одлучено да се модернизује и освјежи новим предметима.

– У том смислу, програм је обогаћен предметима из области политичке теорије, опште политичке историје, али и националне политичке историје, који су недостајали – појаснио је Вучетић и додао да је овако модернизован програм усклађен са програмима који постоје на различитим факултетима у региону и Европи, као што су Факултет политичких наука у Београду, Факултет политикологије Московског државног универзитета и Факултет политикологије Санктпетербуршког државног универзитета.

Он је истакао да је циљ новог студијског програма да образује студенте за рад у различитим јавним институцијама, институцијама локалне самоуправе, дипломатско-конзуларним представништвима, амбасадама и научним институтима.

Вучетић је додао да пријава кандидата за трећи уписни рок траје до петка, 25. септембра, док ће полагање квалификационог испита бити организовано у понедјељак, 28. септембра у 9.00 часова

Filter 2019